web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Urheilun lieveilmiöt

Rion olympialaisten khno menestys puhututtaa. Urheilupomot puhuvat muutoksen pitkäjänteisyydestä ja tarpeesta saada lisää varoja huippu-urheiluun. Kriitikot kiinnittävät huomota rakenteisiin ja varojen käyttöön. Urheilijat ovat sivuroolissa. Heidän näkemyksensä ovat tähän asti olleet vähän esillä.

Olympialiike on kulkenut omaa latuaan. Kun katsoo päättäjiä, voi helposti havaita, miten miesten ja nimenomaan ikääntyneiden miesten valtakuntaa olympiakomitea pääosin edustaa. Kerran asemiinsa päästyään jäsenet jatkavat niin kauan kuin mahdollista ilman aietta siirtyä syrjään. Tämä luo jo mahdollisuuden vallankäyttöön, joka ei kestä päivänvaloa. Esimerkkina Riossa vangittu Euroopan olympiakomitean puheenjohtajan toiminta: hänen epäillään toimittaneen lippuja trokareille myyntiin. Hän matkustaa bisnesluokassa ja urheilijat turistiluokassa. Tämä viimeksi mainittu asia todentää usein kuullun sanonnan siitä, että yrheilijat ovat olympialaisissa kaiken keskiössä. Eikös asian pitäisi olla juuri päinvastoin? Muistissa ovat myös kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajan tekemiset. Myös olympiapaikkakuntien valinnat herättävät monia kysymysmerkkejä ja epäilyjä vallan jonkinlaisesta käyttämisestä muuhun, kuin mihin se on tarkoitettu.

Tänä aamuna (22.8.) aamutv:n lähetyksessä kerrottiin, miten paljon enemmän huippu-urheiluun käytetään valtion varoja verrattuna siihen, mitä eduskunta luulee päättäneensä. Olympiakomitean rahankäyttö takaisin perintöineenkin osoittaa, että rahaa on, mutta se menee paljolti muuhun kuin urheilijoiden hyödyksi. Riosakin Antti Ruuskasella ei ollut henkilökohtaista valmentajaa mukanaan. Se olisi ollut helposti järjestynyt jättämällä joku johtoportaan ihminen kotimaahan.

Onneksi yksittäisiä urheilijoita ei ole liiemmälti syytetty. Uskon, että jokainen pyrki parhaaseensa, mutta kaikki eivät voi onnistua. Samalla tavalla moni ehdoton ennakkosuosikkikin karsiutui loppukilpailuista.

Toivottavasti keskustelua käydään siten, että se johtaa konkreettisiin toimenpiteisiin ja turhan rahankäytön karsintaan. Olkoot johtajat moraalisina esimerkkeinä. Lienee selvää, ettei kukaan urheilija ähtää huipulle pelkästään rahan takia, koska huipulle pääseminen vaatii valtavasti työtä vuosien ajan. Huipulle pääsy ei ole itsestään selvyys, vaikka olisi kuinka lahjakas. Huipulle tähtäävät tarvitsevat kunnon edellytykset harjoitteluun. Rahaa siihen löytyy kääntämällä pyramidi nurin ja ottamalla urheilijat aidosti toiminnan keskiöön.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »