web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Ajattelun aihetta

Viimeaikaiset terrori-iskut ja muut väkivallanteot Keski-Euroopassa panet monella tavalla ajattelemaan yhteiskunnallista turvallisuutta. Samaan aikaa esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa tapahtuu viikoittain kymmeniä kuolonuhreja vaativia pommi-iskuja. Nesivuutamme aika helposti. Ne ovat tarpeeksi etäällä. Miten tähän on tultu?

Kenelläkään ei ole yksiselitteistä vastausta tilanteen normalisoimiseen, koska sellaista tuskin on olemassakaan. On liian helppoa syyttää iskuista ennätyksellisen suureksi kasvanutta turvapaikkahakijoiden määrää. Steretypioita on kaikin keinoin syytä välttää. Iso osa ihmisistä haluaa elää ihan normaalia elämää uudessa maassa. Kuitenkin turvapaikkapolitiikalla on jokin merkitys asiassa. Hallitsematon turvapaikkapolitiikka viime syksynä johti siihen, että eri maissa on kymmeniä tuhansia ellei enemmänkin sellaisia ihmisiä, joiden henkilöllisyydestä tai taustoista ei ole mitään tietoa viranomaisilla. Kuten vapaaehtoisesti maasta poistuneiden ja kotimaihinsa palanneiden suuri määrä osoittaa, osa on tullut ihan muista syistä kuin turvaa hakemaan. Tehokkaalla some-markkinoilla ja salakuljettajien toiminnalla lienee merkittävä osuus hakijamäärän kasvussa. Osa tulleista lienee poliiseja ja sotilaita, mikä muodostaa jonkinlaisen turvallisuusuhan.

Venyneet käsittelyajat merkitsevät turhautuneisuutta ja jopa epätoivoa tulleissa ihmisissä. Osa on havainnut, ettei Suomikaan ole paratiisi maan päällä. Osa turhautuneista voi olla alttiita terroristien houkutuksille, koska terroristijärjestöt voivat luodaa tunnetta joukkoon kuulumisesta, yhteisöllisyydestä, ja tarjota mahdollisuuksia päteä jossakin asiassa. Jokainenhan hakee merkitystä elämälleen tavalla taikka toisella. Supon mukaan maassamme on noin 300 terroristtijärjestöihin liitettävää ihmistä. Väkilukuun verrattuna se ei ole pieni määrä.

Kotouttamisesta puhutaan toistuvasti ja hakijoita pidetään ikään kuin toiminnan onjekteina. Yhteiskunta ei velvoita ihmisiä esimerkiksi kielen opetteluun, jolloin työllistyminenkin helpottuisi osaltaan. Toki koulutustakaan ei liene riittävästi tarjolla. Tulkkauspalvelujen järjestäminen ei sekään velvoita kielen opiskeluun. Eikö voitaisi asettaa jokin vuosimäärä, jonka jälkeen yhteiskunta ei enää kustanna tulkkauspalveluja? Olisi mielenkiintoista tietää, järjestetäänkö kaikissa EU-maissa yhtä laajasti näitä palveluja kuin Suomessa. Ei liene liikaa edellytetty, että aikuiset ihmiset ottavat itsekin vastuuta omasta sopeutumisestaan uuteen yhteiskuntaan.

Viime päivien puheet siitä, etteivät tuhannet kielteisen päätöksen saaneet ole poistuneet maasta, kertovat omaa kieltään turvapaikkamenettelyn moninaisuudesta. Ihmiset jäävät laittomasti maahan. Esimerkiksi Irak ei näytä ottavan takaisin kansalaisiaan, jotka eivät sinne vapaahetoisesti halua palata. Vaikea mmärtää.

EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka ontuu monilta osin. Useat maat kieltäytyvät ottamaasta vastaan omien kiintiöidensä mukaisia hakijamääriä. EU:lla on todellisuudessa aika vähän keinoja pakottaa jäsenvaltioita siihen. En jaksa uskoa, että maat suostuvat kovien sakkojen menettelyyn. On puhuttu jopa 250 000 euron sakosta per henkilö.

Turkin tilanne hankaloittaa edelleen asiaa. Turkki pitää EU:ta korkkiruuvissa. Turkki voi avata rajansa, jolloin Eurooppa kokee uuden ihmisryntäyksen. Välimeren yli tulee tasaiseen tahtiin ihmisiä Libyasta ym maista. Salakuljettajien laitonta toimintaa helpottaa tieto siitä, että EU huolehtii laittomasti maahan tulevien saattamisesta turvallisesti Eurooppaan. Toimintaaan ei ole tulossa keskeytyksiä.

Keskustelu turvapaikkapolitiikasta tapahtuu enimmäkseen joko - tai -akselillä. Joko ollaan sinisilmäisiä ja hyväksytään kaikki tulijat taikka ollaan toisessa ääripäässä. On vaikea keskustella asiasta, koska niin helposti tulee leimatuksi. Pelko hiljentää ja vaientaa. Kuitenkin kysymys on kaikkia kansalaisia koskevasta asiasta. Varsinkin tällaisina taloudellisesti vaikeina aikoina ei ole samantekevää, miten asiassa menetellään niiltä osin, kun kysymys ei ole aidosti turvan hakemisesta. Asiassa on kysymys sadoista miljoonista euroista. Yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta antaa turvapaikkaa vain sen vuoksi, että Suomessa on parempi sosiaaliturva ja paremmat olot kuin jossakin muussa maassa. Omia kansalaisiakin on tuhansia ilman asuntoa. Moni elää toimeentulovaikeuksissa. Heistäkin on syytä huolehtia, vaikka vastakkaainasettelu ei olekaan hyödyllistä.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »