web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Metron suunnitteluharha

Länsimetron viivästyminen on kirvoittanut monenlaista puhetta. On ihmetelty, miksi viivästymisestä ei ole kerrottu ajoissa varsinkaan kunnallisille päättäjille. Kansalaisille kerrottiin erilliselle koteihin jaetulla lehdellä siitä, mitä muutoksia metroliikenteen aloittaminen merkitsee 15.8.2016 lukien. Todellisuudessa vastuulliset tiesivät jo tuossa vaiheessa myöhästymisestä. Se oei ole voinut tulla heille yllätyksenä.

Käsittelen suunnitteluharhaa päätöksenteon yhteydessä nyt alkusyksynä ilmestyvässä kirjassani "AMMATTIJÄRJESTÖ AJASSA - ajatusjumppaa aktiiveille, päättäjille ja toimihenkilöille" seuraavasti:

"Monet suunnitelmat epäonnistuvat usein tavalla taikka toisella. Taustalla on yleensä suunnitteluharha. Se merkitsee, että hankkeiden tulokset arvioidaan liian optimistisesti. Tämä voi johtua seuraavanlaisista syistä:
  • Hankkeen tavoitteet ja reunaehdot määritellään puutteellisesti.
  • Hankkeen etuja suurennellaan ja haittoja aliarvioidaan tai jopa vähätellään.
  • Jätetään hankkimatta tärkeää ulkopuolista tietoa vastaavista projekteista ja niiden kustannuksista, jolloin nähtäisiin mahdollisia ongelmia ja esimerkiksi kustannusten ylityksiä ja aikataulujen viivästyksiä.
  • Yliarvioidaan epätodennäköisiä tapahtumia ja vastaavasti aliarvioidaan todennäköisyyksiä.
  • Hankkeen etenemisen varmistamiseksi hankitaan ja esitetään vain sellaista tietoa, joka tukee keskeisten vaikuttajien omaksumaa linjaa.
  • Kiireessä edetään mahdollisimman nopeasti, jotta voidaan näyttäytyä johdon ja päättäjien silmissä tehokkaalta.
  • Arvioidaan puutteellisesti se, että hankkeilla on taipumuksena laajeta ja aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, jos tavoitteet on määritelty epäselvästi ja reunaehdot ovat asettamatta. Varsinkin tietojärjestelmätoimituksissa on tavallista, että toimittaja ehdottaa lisäominaisuuksia, joita pidetään hyvinä ja joista toimittaja luonnollisesti laskuttaa ylimääräistä.
  • Päättäjät suostuvat kerta toisen jälkeen jatkamaan rahoitusta ja antamaan lisää aikaa, vaikka hanke näyttäisi epäonnistuvan.
Jonkin hankkeen alkuperäiset virheet kertautuvat. Mitä enemmän hankkeeseen on sijoitettu työtä ja rahaa, sitä todennäköisemmin hankkeelle annetaan lisää rahoitusta ja muita resursseja. Puhutaankin upotetuista kustannuksista, koska sekä suunnittelijoiden että päättäjien on vaikea tunnustaa epäonnistumista ja siitä seuraavaa häpeää. Kuitenkin epäonniseksi havaittu hanke pitäisi pystyä lopettamaan niin nopeasti kuin mahdollista, koska se säästäisi niin rahallisia kuin muita voimavaroja."

Onko tässä jotakin tuttua metrohankkeessa? On selvää, ettei metrohankkeesta voida luopua, vaan se on tietenkin vietävä loppuun asti. Eri asia on, kuka ottaa ja millä tavalla vastuun myöhästymisestä.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »