web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kansanäänestys on kaksiteräinen miekka

Kansanäänestys on tärkeä menettely demokraattisessa päätöksenteossa. Se ei kuitenkaan ole ongelmaton, kuten Iso-Britannian EU-äänestys osoittaa. Äänestämiseen vaikuttavat sekä tosiasiat että erilaiset tahallaan annetut virheelliset tiedot. Kansalaisen on vaikea ottaa selvää, mikä on totta ja mikä manipulointia. Objektiivista tietoa lienee mahdotonta odottaakaan, josko sellaista on olemassakaan.

Meilläkin puhutaan mahdollisesta Natoa keskevasta kansanäänestyksestä, jos tilanne tulee ajankohtaiseksi. Tämäkään asia ei ole mitenkään yksinkertainen. Julkisessa keskustelussa puhutaan asioista eri tavalla kuin esimerkiksi maan hallituksessa ja eduskunnassa. Päättäjät saaavat monenlaista luottamuksellista tietoa, jota ei voida käsitellä julkisuudessa.

Kansalaisille asiat esitetään joka tapauksessa jokseenkin pelkistettyinä. Tällöinkin on varmaa, etteivät kaikki kansalaiset ole samalla tavalla kiinnostuneita asioista eivätkä ole valmiita ottamaan tarjolla olevaa tietoa vastaan. Asioita ymmärretään eri tavoin. Siinä ei ole mitään ihmeellistä.

Iso-Britannian osalta puhutaan siitä, miten tunteet vaikuttivat äänestyspäätöksiin. Samalla unohdetaan tai sivuutetaan se tosiasia, että tunteet vaikuttavat aina päätöksenteossa. Tämä koskee myös niin sanottuja asiantuntijoita.

On mielenkiintoista seurata, mihin vaatimukset brittien kansanäänestyksestä lopulta johtavat. Tuleeko uusi äänestys? Tilanne ei ole varmaan sellainen, jota Cameron joukkoineen ajatteli. Kansanäänestyksiin sisältyy monenlaisia arvaamattomia tekijöitä.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »