web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kilpailukykysopimus

Pitkään neuvoteltu ja monia vaiheita läpikäynyt kilpailykykyhanke on saatettu melkoisella varmuudella maaliin. Ammattijärjestöt suostuivat laskemaan palkkoja, koska työaika pitenee, lomarahoja leikataan ja työnantajamaksuja siirretään palkansaajille. Samalla verotuste kevennetään. Ovatko kaikki nyt samalla viivalla?

Asiaa voi tarkastella monelta kantilta. Kuntien lomarahaleikkaus kohdistuu ikävällä tavalla nimenomaan pienipalkkaisiin toimihenkilöihin. Monelle lomaraha on antanut edes vähän helpotusta loman aikaisiin menoihin. Veronalennus ei juuri heitä hyödytä, koska se on kuitenkin niin pieni. Moni joutuu maksamaan samanaikaisesti kohioavaa vuokraa varsinkin suurissa asutuskeskuksissa. Työmatkakulut yms kallistuvat. Samanaikaisesti yksityissektorin hyväpalkkaisetkin pääsevät nauttimaan entisen suuruisesta lomarahasta. Ei tuntune tasa-arvoiselta kohtelulta. Taustalla järjestelylle on julkisen sektorin kestävyysjave.

Paikallinen sopiminen merkitsee hastetta paikallisille yrityksille ja ay-toimijoille. On pysyttävä hyvään yhteistyöhön, jotta sopiminen on aitoa sopimista. Sopiminen edellyttää hyviä neuvottelu-, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Haasteena on myös se, osataanko neuvottelutoimintaa hoitaa luovilla tavoilla.

Yritysjohdon ja hallitusten esimerkki. On mielenkiintoista seurata, millaista esimerkkiä erityisesti suuryritykset näyttävät johdon palkitsemista ja hallitusten jäsenten palkkioita määritellessään. Toimitaanko itse sen mukaisesti, mistä puhutaan (walk the talk)?

Millä tavalla turvapaikkavirta kehittyy Euroopassa? Jos kesä tuo viime syksyn kaltaisen muuttoaallon, osa siitä suuntautuu myös Suomeen. Tarvitaaan lisää määrärahoja, samalla nämä kulut kasvavat jo olemassa olevan tilanteen hoitamiseksi. Poliittisesti tilanne ei ole helppo. Tänään 4.6.2016 Helsingin Sanmien mielipidejutussa vihreiden Ville Niinistö ja Heidi Hautala kritisoivat hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa sen tiukennuksista. Erilaiset käytännöt ja etuudet eri maissa toimivat vetovoimatekijöinä, vaikka kaikki poliitikot eivät sitä halua tunnustaa. Sähköisten yhteyksien aikana on helppoa kertoa kavereille siitä, millä tavalla mikin asia eri maissa järjestyy. Näin me ihmiset toimimme eikä siinä ole ihmettelemistä.

Talouden tuleva kehitys. Vaikka nyt näyttää orastavaa kasvua, mikään ei ole varmaa tulevaisuuden suhteen. Euroalueella Kreikan tilanne jatkuu vaikeana, Suomessa Talvivaaraan uppoaa aina vain lisää rahaa, Kiinan talous vaikuttaa osaltan tilanteeseen, Venäjän boikotti rasittaa vientiä jne.

Toivoa sopii, että kilpailukykysopimus kuitenkin osaltaan rauhoittaa tilannettaa ja valaa uskoa siihen, että tästä selvitään ja että tulevaisuutta rakennetaan yhdessä. Yrittäjäjärjestönkin kannattaisi tullla poterostaan.
Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »