web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Seutulippu vs pitkän matkan bussilippu

Pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteen lippujen hinnat kohoavat jatkuvasti. Länsimetron merkitsee sitä, että hintoihin on koko ajan yhä enemmän nousupaineita. Samanaikaisesti kaukoliikenteessä kilapilu on lakenut hintoja. Kun seurulippu Espoosta Helsinkiin maksaa 5,50 euroa, Helsingistä pääsee Omnibussilla Savonlinnaan 7,00 eurolla.

Itse en ole missään vaiheessa ymmärtänyt metron jatkamisen mielekkyyttä. Ensi levennettiin Länsiväylää ja rakennettiin hieno bussiterminaali Kamppiin. Nyt terminaali jää vajaakäytölle. Bussit menevät Matinkylään, jossa siirrytään metroon matkalla Helsinkiin tai vaikkapa Otaniemeen. Arvatenkin työsuhdeautoilla ajavat, pääasiassa miehet tuskin siirtyvät joukkoliikenteeseen, jos eivät sitä nytkään käytä ja jos yritykset maksavat parkkipaikan Helsingissä tai pysäköinti on muuten helposti mahdollista.

Monen työ- ja muu matka-aika pitenee jonkin verran metron valmistumisen jälkeen. Pelättävissä on, että tapahtuu siirtymistä yksityisautoiluun, jos se on pysäköinnin kannalta mahdollista. Ympäristön kannalta tämä ei tietenkään ole suotavaa.

Nykyisin lippujen hinnoittelu perustuu siihen, että samalla kustannetaan myös hiljaisempia liikennevuoroja pk-seudulla. Jos koko liikenne vapautettaisiin, tapahtuisi niin sanottua kerman kuorintaa. Yritykset voisivat laskea lippuhintoja vilkaimmille ruuhkavuoroilla ja jättää hiljaiset liikennevälit muiden hoidettaviksi. Kokonaisuus kärsisi.

Jo nyt ulkomaiset yhtiöt hoitavat liikennettä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten ne ovat järjestelleet verotuksensa eli siirretäänkö voittoja pienemmän verotuksen maihin. Eduskunnassa tänään käytävä verokeskustelu on enemmän kuin aiheellista. Agressiivinen verosuunnittelu jättävät yhteiskunnan ilman kipeästi kaivattuja verotuloja. Erikseen on varsinainen veronkierto.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »