web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Hallituksen kyselytunti eduskunnassa

Seuraan säännöllissti televisiosta hallituksen kyselytuntia torstaisin. Kaava on tuttuakin tutumpi. Kansanedustajat kysyvät, välillä provosoivastikin. Kysymykset on laadittu tukäteen. Edustajat lukevat ne tabletilta tai paperista. Hallituksen ministerit vastaavat aika tavalla ennakoitavalla tavalla.

Kyselytunnilla syntyy harvoin aitoa dialogia. Osapuolet pysyvät yleensä kannoissaan. Hallituksen ministerit osaavat puhua taitavasti käytettävissä olevan ajan. Aika usein toistu sama:hallituksen on pakko säästää, tehdä sitä ja sitä. Tuleville sukupolville ei voida jättää enempää velkaa. Yleisellä keskustelulla vältetään pureutuminen konkretiaan.

Moni ministeri vastaa, mutta kysymykseen, jota ei ole esitetty, ja jättää vastaamatta hyvinkin selviin kysymyksiin. Ajan rajallisuus jättää monia kysymyksiä avoimiksi. Katsota jää miettimään, mitä mieltä joku ministeri onkaan asioista.

Keskustelukulttuuri näkyy samantyyppisenä myös tv-keskusteluissa. Jokaiselle on tärkeää osoittaa olevansa oikeassa. Harvoin annetaan tunnustusta toisten esittämille näkökohdille ja niitä tukeville argumenteille. Tärkeintä näyttää olevan vastakkaisuuksien luominen ja oman oikellisuuden esille tuominen. Jokainen puoluejohtaja tietää, että vallan vaihtuessa sama toistuu uusissa setelmissa: hallitus toimii väärin, oppositiolla on onnistumisen eväät hallussaan. Se ei vain pääse niitä käyttämään.

Vaikka eduskunnan kyselytunnilla ei juuri olekaan vaikutusta hallituksen päätöksiin, kansalle se tarjoaa eräänlaista sirkushuvia. Moni kansalainen näkeekin eduskuntatyöstä vain tämän osion. Valiokuntatyö ja täysistunnot jäävät pimentoon.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »