web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kaatuuko keskusjärjestöhanke?

Helsingin Sanomat uutisoi tänään 17.3.2016, että SAK:laisten ja STTK:laisten liittojen hanke uuden keskusjärjestön muodostamisesta uhkaa kariutua. Tehy suhtautuu kriittisesti hankkeeseen. Fysioterapeutit siirtyivät Akavaan. Poliisijärjestö harkinnee samaa. SAK:laisten liittojen jääminen yhteiskuntasopimusneuvottelujen ulkopuolelle ei ole auttanut asiaa.

Tianne muistuttaa joiltakin osin 1990-luvun alun tilannetta TVK:n kaaduttua konkurssiin. Silloin valtakunnansovittelija Jorma Reini selvitti uuden toimihenkilökeskusjärjestöjen muodostamisen edellytyksiä muutamien isojen liittojen aloitteesta. Hanke kariutui alkumetreillä, kun hanketta ajamaan lähteneet keskeiset liitot erilaisian sanakääntein perääntyivät. Tuolloin mikään keskusjärjestö ei kannattanut hanketta. Nytkin vain Insinööriliitto oli akavalaisista järjestöistä mukana selvitystyössä. On ollut nähtävissä, että Akava voisi hyötyä uudesta keskusjärjestöstä siten, että osa STTK:n nykyisistä jäsenliitoista harkitsisi siirtymistä Akavaan.

Järjestöfyysiot ovat aina vaikeasti toteutettavia. Varsinkin suurten liittojen asema väkisin muuttuisi. Erilaiset kulttuurit törmäävät. Puoluepolitiikalla on oma vaikutuksensa. Johtajapaikaikoista joudutaan sopimaan. Päätöksentekorakenne rakennetaan uudelleen. Luonnollisesti eri osapuolet haluavat turvata mahdollisimman hyvät asemat.

Vastoin omia oletuksiani näyttää vahvasti siltä, että uuden keskusjärjestön hanke ainakin viivästyy. Ei tunnu todennäköiseltä, että hankettaa vietäisiin eteenpäin siten, että isoja STTK:n jäsenliittoja jäisi ulkopuolelle. Status Quo voi olla monelle liitolle uutta tilannetta houkuttelevampi ratkaisu.


Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »