web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Työpaikkojen vähennykset – numeroiden poistotViime päivinä olemme voineet kuulla mediasta, miten paljon yliopistot ja muut oppilaitokset vähentävät henkilöstöä. Ihmiset ovat tässä pelissä vain numeroita, joiden lukumäärää pienennetään yhteiskunnan edun nimissä, maan hallituksen ”meidän on pakko leikata menoja” -päätöksen perustelujen vuoksi. Mitä jää tässä huomiotta?
Yliopistot, muut yhteiskunnan ylläpitämät organisaatiot toimivat kuten yritykset. Yliopistot ovat yritysten tavoin vain kuvitteellisia rakenteita, jotka ovat paperilla. Ne eivät ole rakennuksia, joissa ihmiset työskentelevät ja opiskelijat opiskelevat. Emme pysty näkemään niitä, millaisia ne ovat. Niillä on näkymätön muoto.  

Uskomme, että jokin yliopisto on iso, koska siinä työskentelee tuhansia ihmisiä ja opiskelee vielä suurempi määrä ihmisiä. Tämäkin yliopisto on vain kirjainyhdistelmä, jota kutsumme yliopistoksi. Jos se lakkauttaa joitakin toimintojaan, emme pysty tekemään siitä muita havaintoja, kuin että aikaisemmin tietämissämme yksiköissä ei ole työskentele tai opiskele ketään.

Charles A. Reich Yalen yliopistosta on sanonut oivallisesti yhtiöstä: ”Yhtymä on suunnattoman tehokas koneisto, joka toimii järjestäytyneesti, laillisesti, rationaalisesti ja kokonaan inhimillisen hallinnan ulkopuolella, se on täydellisen ja totaalisen piittaamaton kaikkien inhimillisten arvojen suhteen.” Miten on tulevaisuuden yliopistojen laita?

Päättäjät puhuvat toiminnan tehostamisesta. He sekä yliopistojen johtavat virkamiehet ja media puhuvat irtisanottavista numeroina ja säästyneinä euroina. Juurikaan ei kerrota siitä, miten dramaattisesti irtisanomispäätös vaikuttaa satojen ja tuhansien ihmisten elämään. Leena joutuu yksinhuoltajana todellisiin vaikeuksiin. Teini-ikää lähestyvien lasten menot kasvavat, vuokra ja muut kulut nousevat, tulot tippuvat merkittävästi kun työttömyysturvaakin ollaan leikkaamatta. Leenalle tulee unettomia öitä, kun toimeentulo on vaakalaudassa. Matti joutuu työttömäksi samaan aikaan, kun vaimon ansiosidonnainen työttömyyspäivärahakausi loppuu. Maria on juuri ostanut asunnon ja velkojen hoito käy mahdottomaksi työttömyyskorvauksella. Lisäksi hänen yli 50 vuoden ikänsä tarkoittaa sitä, että työn saaminen on entistä vaikeampaa.

Kaikki tarinat ja kohtalot ovat erilaisia. Monet irtisanottavista kuulevat vastaanottaessaan irtisanomisilmoituksen, ettei irtisanomisessa ole mitään henkilökohtaista. Todellisuudessa tämä jos mikä koetaan henkilökohtaisena loukkauksena, koska ratkaisu kohdistuu juuri häneen henkilökohtaisesti. Tämä on palkkio siitä, että hän on ollut lojaali työnantajalleen jopa vuosikymmeniä ja halunnut työskennellä pienelläkin palkalla sen vuoksi, että työpaikka on tuntunut turvatulta. Kuitenkaan ylopistolle ei voi olla lojaali, koska yliopisto on käsite. Sitä voi olla vain ihmisille. Pitkä ja kapea valtion leipä, kuten aikaisemmin sanottiin.

Opiskelijoiden halutaan valmistuvan aikaisempaa nopeammin. Kun henkilöstöä vähennetään, on selvää, että opetuksesta tingitään määrällisesti ja ainakin laadullisesti. Tämä vaikuttaa pitkälle maamme tulevaisuuteen. Mistä syntyy osaamiseen perustuva kilpailuetu, jota niin kovasti korostetaan?

Tällä en tarkoita sitä, etteikö yliopistojen olisi varaa järkeistää toiminojaan ja siten säästää menoissaan ja etteivätkö yritysten irtisanomiset olisi yhtä dramaattisia. Suurilla leikkauksilla on kuitenkin haitallisempia ihmisiin suoraan vaikutuksia kuin uskalletaan kertoa. Miten turvataan esimerkiksi se, että mahdollisimman moni nuori pääsee opiskelemaan ja miten samalla estetään syrjäytymistä? Miten luodaan edellytykset hyvälle opetukselle ja tutkimukselle? Miten annetaan lahjakkaille ihmisille mahdollisuus tehdä tutimusta Suomessa?  Leikkaukset ovat poliitinen arvovalinta ja sellaisina niitä kannattaa tarkastella.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »