web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

EU:n vähemmän mairittelevat kasvot


Televisiossa näytettiin uusintana ohjelma Sisilian korruptiosta, keskeneräisistä valtavia rakennushankkeita. Mafia on lypsänyt julkista rahaa ilman tavoitetta rakennusten valmistumisesta. Parhaimmillaan työt ovat olleet vireillä 50 vuotta. Korruptoitunut hallinto pitää huolen siitä, että päättäjillä menee itsellään hyvin. Mikä neuvoksi?

Meilläkin puhutaan usein EU:n tuottamasta ”hyvästä” ja siitä, miten vähän jäsenyys maksaa kansalaista kohti. Harvemmin otetaan esille se, että maksamme yhä enemmän ja enemmän nettona EU:lle. Tilanne ei ainakaan helpotu tulevina vuosina, vaan maksuosuutemme kasvaa kasvamistaan.

Omat virkamiehemme pitävät pilkuntarkasti kiinni säädöksistä ja näyttävät jopa tiukentavan tulkintojaan. Maataloudenharjoittajat huomaavat asian käytännössä tarkastusten kautta. Samaan aikaan on selvää, että EU:n eteläisissä ja itäisissä maissa menettely on toinen. Ne ottavat kaiken mahdollisen tuen ja ylläpitävät korruptiota. Miksi kannattaakaan puuttua siihen, kun hyötyjinä ovat taloudellisen ja poliittisen vallan käyttäjät. Sinisilmäisesti meille on kerrottu, että esimerkiksi Romania ja Bulgaria olivat aikaan järjestäneet asian siten, että ne voitiin hyväksyä jäseniksi. Miten kävikään? Saamme nauttia noista maista tulevista kerjäläisistä kaduillamme. Tuskin EU-maat maita aidosti kovistelevat sanktioiden uhalla, jos ne eivät kohenna kansalaisten oikeuksia ja taloudellisia etuja.

Lähivuosina on pelättävissä, että EU aloittaa Turkin kanssa jäsenyysneuvottelut, jotka johtavat Turkin jäsenyyteen. Voisi kuvitella, että Turkinkin uskotellaan jossain vaiheessa täyttävät muun muassa ihmisoikeuksia koskevat ehdot, vaikka hyvin tiedetään, etteivät monet kulttuuriset perinteet ja tavat millään sopimuksilla ja lupauksilla muiksi muutu. Kurdien asemakin on ratkaisematta.  Nyt Turkilla on vielä pitkään valttikortti turvapaikanhakijoissa, jotka tulevat EU-alueelle juuri Turkin kautta.

Korjaako EU itse toimintaansa? Tuskinpa merkittävää muutosta tapahtuu. EU tarjoaa mukavat työolot isolle määrälle EU-maiden virkamiehiä. Nimellisesti ylläpidetään erilaisia tarkastusjärjestelmiä, mutta todellisuus lienee toinen. Asioita katsotaan sormien välistä. Väärinkäytökset voivat jatkua, varsinkin, kun tarkastustoiminnasta huolehtivat kansalliset viranomaiset vaikkapa Italiassa.

EU natisee liitoksissaan kansainvaelluksen jatkuessa. Pyhä asia, ihmisten vapaa liikkuvuus on toden teolla koetuksella, kun kansallisvaltiot soveltavat omia päätöksiään. Rikollisryhmät käyttävät häikäilemättä hyväkseen tilannetta. Salakuljetus rehottaa, rikollisryhmät tekevät murto- ja muita keikkoja eri maihin ja voivat jatkaa tekosiaan ilman pelkoa vakavista seurauksista.

EU tarvitsee ryhtiliikkeen. Kansalaisten kannattaa olla kiinnostuneita siitä, miten yhteisiä varoja käytetään ja miten valtiot ottavat tasavertaisesti omien kansalaistensa edut huomioon yhteisessä päätöksenteossa. Uskon, että jossakin vaiheessa tapahtuu herääminen.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »