web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Pääkaupunkiseudun asuntopula

Helsingin seudulle ja maan muihin suurimpiin kasvukeskuksiin kohdistuu voimakasta muuttoliikettä. Tämä vaatii VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan rakentamaan yli 760 000 asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Jopa lähes puolet eli 365 000 pitäisi rakentaa Helsingin seudulle. Haastetta kerrakseen.

Jo nyt monelle alalle on vaikea saada työvoimaa, kun varsinkin pienipalkkaisen on vaikea saada vuokra-asuntoa. Ostaminen on monelle poissuljettu vaihtoehto. Turvapaikkaa hakevien maahanmuutto vaikeuttaa entisestään tilannetta. Kun maahanmuuttovirasto on tehnyt turvapaikanhakijoita koskevat päätökset ja myöntänyt oleskeluluvat, moni hakeutuu pääkaupunkiseudulle  ja muihin isoihin kaupunkeihin. Jonot kasvavat edelleen. Työssä käyvien ja työhön haluavien on aikaisempaa vaikeampi löytää asuntoa. Oma lukunsa ovaat opiskelijat.

Lienee selvää, ettei edellä mainitun suuruisia määriä asuntoja pystytä rakentamaan. Jos oleskeluluvan saaneita ei pystytä kotouttamaan kohtuullisessa ajassa, asuntopolitiikkakin vaikeutuu entisestään. Moni asuu vuosia yhteiskunnan tuella, sosiaalivirasto maksaa kiinteistövirastolle vuokrasta sen osuuden, jota ei kateta asumistuella. Perheenyhdistämisten kautta tulee isoja perheitä ja samalla  tarve isoihin asuntoihin. Pakostakin joudutaan harkitsemaan sitä vaihtoehtoa, että ilman työtä olevia muualta tulleita ihmisiä ohjataan vapaiden asuntojen paikkakunnille. Joidenkin mielestä tämä on väärin: ihmisten pitää saada valita itse asuinkuntansa siitä huolimatta, ettei itse kustanna asumistaan tai ettei asumiseen kalleimmilla paikkakunnilla ole työn puuttumisen takia perustetta..

Yhä useampi asuu yksin. Tarvitaan siis paljon pienasuntoja. Tämä edellyttää muutoksia asuntoja koskeviin määräyksiin.

Päätäjien on nyt pikimmiten otettava suntoasiat yhdeksi kärkiteemaksi. Talouskasvu edellyttää riittävää asuntokantaa. Ilman asuntoa ei voida työllistää ja työllistyä.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »