web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Hiljaista tietoa

Sanotaan, että tieto on valtaa. Meillä on täsmällistä tietoa, jota voidaan ilmaista esimerkiksi sanoin, matemaattisin kaavoin tai vaikkapa karttojen tai muiden symbolien avulla. Meillä on myös niin sanottua hiljaista tietoa, jota ei voida ilmaista samalla tavalla täsmällisesti. Tiedämme siis enemmän kuin mitä osaamme kerrtoa tai kuvailla.

Hiljainen tieto näyttäytyy varsinkin toiminnassamme. Saatamme ihmetellä, miten joku ihminen tekee vaikkapa jonkin monipuolista käden hallintaa edellyttävän tehtävän joutuisasti ja vaivattoman näköisesti. Kyse on hiljaisesta tiedosta.

Hannele Koivunen määrittelee hiljaisen tiedon kirjassaan Hiljainen tieto seuraavasti: " .. siihen sisälty kaikki se geneeettinen, ruumiillinen, intuitiivinen, analyyttinen, arkkityyppinen ja kokemusperäinen tieto, jota ihmisellä on ja jota ei voida ilmaista verbaalisin käsittein."

Hiljainen tieto on Koivusen mukaan kokonaisvaltaista käsien taitoa, ihon tietoa ja aivojen syvien osien tietoa. Uuden tiedon tuottamiseksi tarvitaan sekä käsitteellistä, fokusoitua tietoa että hiljaista tietoa. Jokaisessa yhteisössä on kollehtiivistä hiljaista tietoa, joka siirtyy sen jäsenille tekemisen, jäljittelyn ja matkimisen kautta. Mikä tärkeää, hiljaista tietoa ei voida siirtää ihmiseltä toiselle yrittämällä kuvata niitä kielellisin ilmaisuin. Se on mahdotonta. Olen kerran törmäännyt paperiin, jolla työntekijä pyrki kuvaaamaan seuraajallee tällaista hiljaista tietoa ymmärtämättä, ettei se ole sellaisenaan mahdollista.

Työyhteisöillä on nykystä paremmat mahdollisuudet käyttää hiljaista tietoa oppimisessa. Osallistavat työtavat, ratkaisukeskeinen valmennus jne mahdollistavat hyödyntää yksilöiden ja kollektiivin hiljaisen tiedon kokemusvarastoja. Hijainen tieto voi mahollistaa se, että pääsemme näkemään ja kokemaan sitä, mikä asioissa on olennaista ja todellista.


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »