web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Erilaisia jouluja


Ihmiset valmistautuvat eri puolilla maailmaa joulun viettoon. Uskonnoista ym johtuen tavat vaihtelevat. Valtava määrä ihmisiä ei voi valita ulkoisia olosuhteitaan.

Maailma on jakautunut yhä enemmän hyvin pärjääviin ja köyhiin. Miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa sotien ja muiden vakavien syiden takia. Heidän jokapäiväinen elämänsä on kaikkea muuta kuin sitä, mihin he olivat kodeissaan tottuneet. Monet ovat pitkäänkin erossa perheistään ja monet tietämättömiä näiden kohtaloista.

Maassamme köyhyys koskettaa yhä useampia perheitä ja yksinäisiä ihmisiä. Heidän ulkoiset mahdollisuutensa poikkeavat merkittävästi hyvin toimeen tulevien elämästä. Jotkut ovat sitä mieltä, että köyhyys on yksilöiden oma valinta. Tämä käsitys unohtaa yhteiskunnan rakenteiden sekä poliittisten ja taloudellisten päätösten vaikutukset.

Tämänkin joulun kynnyksellä monien perheiden joulun viettoa himmentävät yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden irtisanomiset. Myös tulossa olevat sosiaalietuuksien leikkaukset panevat monet jo nyt vaikeuksissa olevat pienituloiset entistä ahtaamme taloudellisesti.

Hyväosaisten voi olla vaikea ymmärtää tilannetta, jos eivät koskaan ole sitä itse joutuneet kokemaan. Markkinatalouden mallimaassa USA:ssakin aikaisemmin hyvin toimeentuleva voi yhtäkkiä joutua köyhyyden ja asunnottomuuden syövereihin menetettyään hyväpalkkaisen työn. Pudotus voi olla raju. Sama koskee esimerkiksi Japania. Ihminen voi kantaa raskasta häpeän taakkaa, vaikka ei ole ollut mitenkään syypää tilanteeseensa.

Tänä jouluna maassamme on ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Suurin osa heistä on nuorehkoja miehiä, joiden perheet voivat olla lähtömaissa tai eri puolilla Eurooppaa. On luonnollista, etteivät kaikki ole täällä turvaa hakemassa. Osa on palannut omaehtoisesti kotiinsa, osa odottaa turvapaikkapäätöstä. Vaikka tilanne rasittaa vahvasti yhteiskunnan taloutta, on samalla muistettava, että yhteiskuntakoneistomme toimii kansainvälisten ja maamme omien lakien, sopimusten ja käytöntöjen mukaan. Siinä ei ole sijaa oma käden oikeudelle. Yhtä vähän turvapaikkaa hakevilla on oikeutta aiheuttaa turvattomuutta muille ihmisille.

Toivon, että kukin meistä jaksaa pysähtyä jouluna ja voi kokea elämänsä merkityksellisyyden monenlaisista vaikeuksista huolimatta. Nietszhe on sanonut osuvasti: ”Ken tietää miksi elää, kestää melkein minkä tahansa miten.”

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »