web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Turvapaikkahaun sääntöjen kiritys

Helsingin Sanomat kirjoittaa asiasta otsikolla "Suomi kirjoittaa turvapaikkahaun sääntöjä selvästi" ja viittaa yli 80-sivuiseen toimenpideohjelmaan. Tarkoituksena on muuan muassa vähentää turvapaikan saavien määrää ja tehostaa kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista.

Asia on monimutkainen. Otan tässä esille vain muutamia näkökohtia. Koko EU-alue ei ollut varautunut tapahtuneeseeseen muuttoliikkeeseen. Erityisesti Kreikka ja Italia joutuivat nopeasti vatavan muutoksen kohteiksi. EU:ssa ei reagoitu nopeasti, jotta rekisteröinti olisi hoidettu asianmukaisesti varsinkin näissä maissa. Samoin eri maat antoivat ihmisten tulla maahan ilman mitään kontrollia ja rekisteröintiä, minkä seurauksena eri maiden viranomaisilla on vajaavaiset tiedot maissa olevista ihmisistä. Joukossa on myös heitä, jotka voivat muodostaa uhan yhteiskunnalliselle turvallisuudelle ja ihmisten hengelle.

Schengen-sopimus on tehty erilaisia oloja varten. Vapaa liikkuvuus on tuonut esiin monia kielteisiä ilmiöitä. Rikolliset ovat voineet hyödyntää tilannetta tekemällä esimerkiksi nopeita murtokeikkoja ja shoppailla eri maissa ilman suurta kiinni jäämisen riskiä.

Eri maiden erilaiset turvapaikkakäytännöt ovat voineet ohjataa muuttovirtaa maihin, joissa on ollut helpointa saada oleskelulupia. Tämä selitänee esimerkiksi Suomeen ja Ruotsiin tulevien määrän verrattuna moneen muuhun maahan. Some-aikana tieto liikkuu sähkön nopeudella ja "mainonta" on helppoa. Salakuljettavat osaavat asiansa. Samoin turvapaikan hakijoille annettavat tuet vaikuttavat samaan suuntaan. Mitä paremmat edut maa tarjoaa, sitä enemmän ne ovat vetovoimatekijä.

Liikkumisen perussyyt ovat lähtömaiden poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa. Irakin sota ja sitä seurannut poliittinen sekasorto - aikaisemmin syrjässä olleet syrjäyttivät kokonaan hallinnosta ennen vallassa olleet - eivät ole esimerkki onnistuneesta demokratian vientiyrityksestä. Samoin arabimaiden kevät ei ole tuottanut sellaista kehitystä, mitä varmaan ajateltiin. Surullisin esimerkii on Syyria, joka on monien tahojen taistelutanner.

Eri kulttuuritaustasta tulleiden ihmisten sijoittaminen satamaarin samoihin vastaanpottokeskuksiin ei ole sekään ongelmatonta. Lisäksi ylivoimaisesti suurin osa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä, joille toimettomuus ja todellisuuden paljastuminen eivät ole helpottaneet sopeutumista uusiin ympäristöihin.

Kansalaisten suhtautuminen vaihtelee ihan ymmärrettävästi. Jos kansalainen, monesti pienituloinen eläkeläinen joutuu itse elämään köyhyysrajalla, säästämään lääkeluissa ja muissa välttämättömissä arkipäivän asioissa ja turvautumaan leipäjonoihin, on vaikea ajatella, että hän katsoo riemun kiljahduksin uutisia, jossa turvapaikanhakijat valittavat esimerkiksi ilmaiseksi tarjottavasta ruoasta. Sama koskee esimerkiksi terveyspalvelujen käyttöä. Monilla paikkakunnilla turvapaikanhakijoille on varattu palvelut yksityissektorilta, kun kansalaiset jonottavat terveyskeskuksiin.

Suhtautumiseen vaikuttanee myös se, että maahan on tullut myös ihmisiä, joille ei myönnetä turvapaikkaa, mutta joita ei myöskään nopeasti palauteta tai auteta palaamaan kotimaihinsa. Yksi tällainen maa on Albania, jonne on lennätetty pieni määrä hakijoita poliisisaattueessa.

Oleskeluluvan saaneiden kotouttaminen on iso haaste yhteiskunnalle. Osalta puuttuu kirjoitus- ja lukutaito, jolloin uuden kielen oppiminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Ammattitaustatkin vaihtelevat laidasta laitaan. Asiasta ei liene viranomaisillakaan selvää kuvaa. Maassamme on koko ajan paheneva työttömyys, jolloin tulijoiden työllistyminen kohtaa suuria haasteita. Kuitenkin juuri työn tekeminen tarjoaa hyvän perustan yhteiskunnan toimintojen ymmärtämiseen ja oppimiseen. Samalla kielitaitokin kehittyy.

Maamme oikeusjärjestelmä naisten ja miesten tasa-arvoineen poikkeaa olennaisesti monen maan tilanteesta. Tapahtuneet seksuaaalirikokset ja seksuaalisen häirinnän tapaukset ovat aiheuttaneet pelkoja esimerkiksi nuorten tyttöjen vanhemmissa. Vaikka ihmisten stereotyyppistä leimaamista pitää kaikin keinoin välttää, ei myöskään pidä peitellä tosiasioita. Välillä tuntuu, että uhrien kohtaloa vähätellään ja ollaan enemmän huolissaan tekijöiden asemasta.

Vuosia jatkuva taantuma koettelee eri tavoin kansalaisten elämää, varsinkin niiden, jotka ovaat muutenkin taloudellisesti vaikeuksissa. Säästöt ja leikkaukset jatkuvat ja kurittavat monin tavoin ennestään köyhiä. Tätä taustaa varten on helppo ymmärtää ihmisten mielipiteitä, kun samaan aikaa maahanmuuttokustannuksiin osoitetaan 0,5 miljardia euroa lisää rahaa.

Odotusten ja todellisen elämän välinen ristiriita on paljastunut monelle hakijalle vasta vastaanottokeskuksissa. Suomikaan ei ole paratiisi, jossa on kaikkea yllin kyllin ja vapaasti saatavissa. Moni onkin katsonut parhaimmaksi vaihtoehdoksi palata kotimaahansa. Tuolloin heidän todellinen maahantulonsa joutuu kyseenalaiseksi. Onko aidosti haettu ja tarvittu turvaa vai aikaisemmasta parempaa elintasoa?

Poliitikkojen ja varsinkin päättäjien osa ei ole helppo. Miten toimia jämäkästi ja samalla turvata se, että aidosti turvapaikkaa tarvitsevat sen myös saavat? Koskaan aikaisemmin turvapaikan hakijoiden asia ei ole saanut näin paljon aikaan keskustelua ajateltakoon vaikkapa Vietnamista ja Chilestä tulleita. Erona ovat paitsi hakijamäärät myös erityisesti se, että tulijat ovat tulleet pakolaaisleireiltä ja ovat olleet monesti perheitä.
Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »