web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Parhaat ratkaisut syntyvät yöllä!


Sipilän hallitus päätti yöllisten neuvottelujen jälkeen sotesta ja itsehallintoalueista. Tuleeko yöllä sitten parempia tuloksia?

Työmarkkinoilla on totuttu siihen, että tulopoliittiset sopimukset sekä niihin perustuneet virka- ja työehtosopimukset solmittiin vasta yön tunteina. Joskus jopa kellot vertauskuvallisesti pysäytettiin, kun haluttiin saada aikaan sopimus sovittuun määräaikaan mennessä. Käytännössä ei ole paljoakaan puhuttu siitä, mitä valvominen ja univaje vaikuttavat neuvottelijoihin ja heidän ajatteluunsa. Nyt hallitus puristi ratkaisun yöllä. Pääministeri Sipilä tiedotti ratkaisusta väsyneen oloisena. Tuskin muutkaan vuorokausia neuvotteluja käyneet olivat parhaimmillaan ratkaisun hetkinä.
PsM Paula Alhola Turun yliopistosta kirjoitti Suomen unitutkimusseuran lehdistötiedotteessa vuonna 2007 univajeen vaikutuksista, että ne ilmenevät jo lyhyen valvomisen jälkeen. Tiedotteessa todettiin seuraavaa: ”Univajeen haitalliset vaikutukset tiedonkäsittelykykyyn ovat nähtävissä jo 16 tunnin valvomisen jälkeen. Voi siis ajatella, että normaalin nukkumaanmenoajan mentyä ohi muutoksia alkaa esiintyä. Unen puute häiritsee erityisesti pitkäkestoista tarkkaavaisuuden ylläpitoa. Valvomisen myötä kyky havainnoida ympäristöä heikkenee, reaktiot hidastuvat ja virheiden määrä kasvaa. Muistitoimintoja univaje heikentää mm. siten, että asioiden lyhytkestoinen ylläpito muistissa heikkenee, uusien asioiden oppiminen häiriintyy ja tiedon haku pitkäkestoisesta muistista vaikeutuu. Oman toiminnan suunnittelu huononee ja kynnys ottaa riskejä laskee. Väsyneenä onnettomuuksien ja tapaturmien riski kasvaa. Univajeen myötä myös mielialassa voi tapahtua muutoksia. Unen puute vähentää psyykkistä hyvinvointia ja elämänlaatua.”

Yöllisillä neuvotteluilla on tietysti oma tarkoituksensa. Niillä pyritään väsyttämään muiden osapuolien neuvottelijat niin fyysisesti, psyykkisesti kuin psykofyysisesti. Asettamalla tiukkoja takarajoja sopimusten teolle saadaan aikaan kiireen tunne. Tätä lisää vielä se, jos voi esittää uhkauksen, kuten pääministeri uhkasi hallituksen erolla. Tilanteesta hyötyy ainakin lyhyellä aikavälillä yleensä se osapuoli, joka voi asettaa aikarajoja.

Olisi ollut mielenkiintoista olla ”kärpäsenä katossa” seuraamassa neuvotteluja ja tehdä havaintoja myös väsymyksen vaikutuksista eri neuvottelijoihin.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »