web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sotessa sotkeutuu


Sote-uudistuksen yksi vaihe lähestyy. Piakkoin päätetään aluejaosta eli siitä, miten monta sotepiiriä maahan perustetaan. Uudistus sisältää vielä monen monta muuta porrasta: miten rahoitus järjestetään, miten omaisuusjärjestelyt hoidetaan, miten hallinto järjestetään, miten yhteistyöjärjestelyille luodaan edellytykset, miten johtopaikat jaetaan, miten henkilöstöä koskevat asiat hoidetaan ja miten koko palveluketju saadaan palvelemaan potilaita ja asiakkaita. Nyt keskustelussa potilas on ollut koko ajan sivuosassa. On sanottu, että uudistus parantaa palveluja ja säästää rahaa. Valmistelua on kuitenkin hoidettu hallintolähtöisesti.

Montako aluetta?
Aluejakoon liittyy monenlaisia virityksiä. Poliittiset päättäjät tutkailevat eri vaihtoehtoja sen mukaan, miten niiden asema missäkin vaihtoehdossa näyttäytyy. Uudistuksessa on kysymys vallasta, vaikka se helposti halutaan julkisuudessa kieltää.
Valta koskee myös sitä, millaisella koulutuksella, muulla osaamisella ja kokemuksella sote-alueiden korkein johto valitaan. Politiikalla on tässäkin näppinsä pelissä, koska poliitikot valitsevat johtajat. Samoin professioiden edustajat käyvät kamppailua keskenään. Mikä on esimerkiksi lääkärijohtajien asema uudessa organisaatiossa?

Status Quo vaikuttaa ajattelussa ja päätöksenteossa

Olemassa oleva tilanne, status quo vaikuttaa joka tapauksessa asiaan monin tavoin. Uudistus muuttaa nykytilannetta. Hallinto pienenee. Aiemmin eri organisaatioissa toimineet sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat joutuvat tekemään aikaisempaa enemmän yhteistyötä keskenään. Kahden sektorin yhdistäminen merkitsee kulttuurien törmäyksiä ja uudenlaisten yhteistyömuotojen ja tapojen luomista. Jokin taho voi kokea menettävänsä, jokin toinen taas voittavansa.

Sisäinen yhteistyö

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä on luonnollisesti erilaisia toimintakulttuureja. Sairaaloissa, terveyskeskuksissa, sosiaalitoimistoissa, sosiaalitoimen laitoksissa, avohuollon yksiköissä jne. Niiden mukauttaminen henkilöstön keskinäistä yhteistyötä vaatii monenlaisia ponnisteluja. Tarvitaan tahtoa ja kykyä muuttaa vakiintuneita toimintatapoja. Tarvitaan osallistuvaa ja osallistavaa johtamista: vuorovaikutteisuutta, näkemyksellisyyttä ja esimerkkiä. Tarvitaan osaamisen jatkuvaa kehittämistä ja mahdollisuutta sen käyttämiseen ilman reviirikiistoja. Tarvitaan yhteistä ymmärrystä toiminnan merkityksestä ja myös onnistumisten esille nostamista. Tarvitaan uskoa ja toivoa uudistusten onnistumisesta.

Järkevää varojen käyttöä

Nykyinen monikanavainen rahoitusmalli on uudistettava, jotta sote-uudistusella saavutetaan haluttuja tuloksia. Tällöin törmätään väistämättä eturistiriitoihin. Miten käy Kelan yksityissektorin hoidoista maksettavien korvausten? Mitä tapahtuu työterveydenhuollolle? Nythän työnantajat saavat reilun korvauksen työterveydenhuollon kuluistaan, tosiasiassa yhä enemmän sairaudenhoidosta, verrattuna siihen, että ihminen käyttää muuten yksityissektorin lääkäripalveluja.

Mikä on koko ajan laajenevan yksityissektorin eri toimijoiden rooli uudistuvassa sotessa? On selvää, että yksityissektori on lobannut ja lobbaa yhä vahvemmin päättäjiä tässä asiassa. Yksityissektori rakentaa tällä hetkellä yhä enemmän uusia sairaaloita ja muita toimipaikkoja. Kunnat ostavat yksityispalveluja soten viipyessä.

Potilaan asema?

Vaikka varsinkin vaalien alla puhutaan voimakkaasti potilaan asemasta, valmistelua koskeva puhe koskee nimenomaan hallinnon järjestämistä. Potilasta kiinnostaa eniten se, miten nopeasti hän saa apua, miten asiantuntevaa hoitoa tai muuta palvelua hän saa, mitä hän itse maksaa, mistä palvelua saa jne.

Tietojärjestelmät

Tietojärjestelmät ovat tunnetusti yksi sosiaali- ja terveydenhuollon akilleen kantapää. Kunnat ja kuntayhtymät ovat olleet järjestelmätoimittajien kultamuna: käytössä on satoja eri järjestelmiä. Jokainen toimittaja pystyy rahastamaan omilla systeemeillään. Nytkin HUS-piirissä hankitaan kallis järjestelmä, johon Espoo ei tule mukaan. Hyvin voi kysyä, eikö valtiovallan olisi pitänyt jo aiemmin puuttua päättäväisesti asiaan ja huolehtia koko maata koskevan yhtenäisen järjestelmän toteutuksesta? Mitenhän eri sote-alueiden järjestelmien kesken pystytään tulevaisuudessa siirtämään joustavasti tietoa?

Suomi vs suurkaupungit

Sote-uudistuksen pitkittymistä on perusteltu asian vaikeudella. Toki se on sitäkin. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että maailmassa on paljon suurkaupunkeja, joissa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa, tai joissa on joka tapauksessa miljoonia asukkaita. Miten ne ovat pystyneet järjestämään palvelunsa?

Perustuslaki uudistuksen pullonkaulana

Sote-uudistuksen valmistelussa on törmätty perustuslaillisiin ongelmiin ja siinä kuntien asemaan. Niin tärkeä kuin perustuslaki onkin, aina voi kysyä, muodostuuko se jälleen jarruksi, vaikka uudistus saisi koko eduskunnan puolelleen. Perustuslain muuttaminen on tunnetusti hidas prosessi. Toivottavasti valmistelussa ei törmätä enää tällaisiin ylivoimaisiin esteisiin.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »