web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Palkasaajajärjestöt Sipilän hallituksen ankkurissa

Maana hallitus on asettanut kiveen hakatuksi tavoitteeksi viiden prosentin yksikkökustannusten lakemisen, kilpailukykyloikaksi sanotun tavoitteen.  Elleivät työmarkkinajärjestöt esitä hallitukselle hyväksyttävää keinovalikoimaa, hallitus toteuttaa säästöt työlainsäädäntöä muuttamalla. Mistä tässä on kysymys?

Hallituksen numeerinen tavoite on ankkuri, johon se haluaa osapuolten sopeutuvan vaikka pakolla. Työnantajajärjestöillä ei ole asiassa menetettävää. Palkansaajapuolella STTK ja Akava ovat valmislleet omia esityksiään. SAK ei ole hyväksynyt tuota numerotavoitetta.

Ankkuriksi kelpaa mikä tahansa esitetty luku. Nyt hallituksen esittämä luku on arvo, johon esityksiä verrataan halusipa jokin taho tai ei. Hallitus on moneen kertaan ilmoittanut, että ankkuri pysyy paikallaan. Vain keinot ovat soveteltavissa. Yhtä hyvin ankkuriksi olisi voitu ilmoittaa luku 6,5.

Ankkurointi on mielenkkintoinen ilmiö, jota ei aina havaita.  Tom Stafford ja Matt Webb esittävät kirjassaan "Ajatus" seuraavan esimerkin: "Pyydä jotakin henkilöä, mieluummin ei kuitenkaan koulutukseltaan historian maisteria, kertomaan puhelinnumeronsa kolme viimeistä numeroa. Lisää siihen luku 400 ja kysy sitten "Mahtoiko hunni Attila kärsiä tappion Euroopassa ennen vai jälkeen vuoden X? missä X on vuosiluku, jonka sait lisäämällä puhelinnumeroon luvun 400. Älä kerro, osasiko hän vastata oikein - oikea vastaus on 451 JkR - ja kysy sitten "Minä vuonna arvelet hunni Attilan kärsineen tappion?". Saamasi vastaus vaihtelee ensin antamastasi luvusta, vaikka se perustuu johonkin kysymyksen kannalta niinkin epäolennaiseen seikkaan kuin vastaajan puhelinnumeroon.

Elämässä kannattaa kiinnittää ankkureihin. Käsittelen asiaa tulevassa kirjassani.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »