web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Aseet puhuvat

Viime aikojen ja etenkin päivien uutiskuvia katsoessa ja muuten mediaa seuratessa joutuu pakostakin pohtimaan, miksi suurvallat ovat niin hiljaa esimerkiksi Syyrian tilanteesta. Eivätkö ne halua lopettaa käytettävissään olevilla keinoilla näitä sotia?

Asiat eivät tietenkään ole yksinkertaisia. Arabikevät sai ihmiset liikkeelle demokratian puolesta. Irakin tapahtumat ovat osaltaan seurausta siitä, USA:n syrjäytetti Saddam Hussinin hallinnon ja veti asevoimansa Irakista. Tilanne on kärjistynyt aikaisemmin sorrettuna olleiden sortaessa nyt silloisia sortajiaan ja jätettyä heidät ilman valtaa. Isis on syntynyt al Qaidan rinnalle kylvämään ennen näkemätöntä pelkoa. Se toimii monen maan alueella. Sodissa on monia osallisia, mikä entisestään vaikeuttaa niiden ratkaisua.

Suurvaltojen asevalmistajat hyötyvät tilanteesta. Aseet menevät hyvin kaupaksi. Teollisuus voi valmistaa uusia, entistä tehokkaampia tappovälineitä. Muutenhan tulisi varastointi- ja kysyntäongelmia. Alan työllisyys pysyy hyvänä. Asevalmistajilla on vaikutusvaltaa poliittisiin päättäjiin. Ajateltakoon esimerkiksi presidentti Obaman pyrkimyksiä rajoittaa tavallisten amerikkalaisten aseiden ostoa ja hallussapitoa. Kansallinen kivääriyhdistys pystyy tehokkaasti torpedoimaan tällaiset hankkeet.

Luulisi, että Venäjän ja USA:n johdolla alkaisi vihdoin olla mahdollisuus käydä rakentavaa vuoropuhelua konfliktien ratkaisemiseksi. Mikä on YK:n rooli? Tämä ratkaisua odottava tilanne koskee kipeimmin Syyriaa. Miksi ihmisten pitää kärsiä niin paljon ja liikkua ympäri Eurooppaa turvaa hakien?

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »