web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sotien seuraukset

Viime aikojen pakolaistulvat ovat seurausta monenlaisista asioista.Ihmiset lähtevät pakoon sotia ja nälänhätää. Tavoitteena on turvallinen elämä, mikä on täysin luonnollista meille jokaiselle.

Länsimailla on oma osuutensa tilanteeseen. USA halusi vapauttaa Irakin Husseinin hirmuvasta ja kukisti diktaattorin. Sen jälkeen sorretuista puolestaan tuli sortajia. Valtaa ei haluttu jakaa kaikille. Syyrialaiset ottivat osaa arabikevään kansannousuun kohtalokkain seurauksin. Sisällissota on raunioittanut ja tuhoa edelleen maata. Se on ajanut miljoonat kodeistaan. Suurvallat antavat tilanteen jatkua, Venäjäkin tukee Syyria presidenttiä. Libya ja Egypti eivät nekään ole demokratian mallimaita, vaikka valta vaihtui.

Näemme nyt ennen kokemattoman suuren muuttoliikkeen. Ihmiset hakeutuvat henkensä vaarantaen Eurooppaan. Salakuljettajat käärivät miljarjeja taskuihinsa kuljettaessaan ihmisiä ylilastatuilla veneillä. Vauhti vaan kiihtyy. Inhimillisyys on kaukana tuosta toiminnasta. Salakuljettajien osuus päättyy siihen, kun he jättävät ihmiset Välimeren armoille. Uusia tulijoita riittää ja liiketoiminta kukoistaa.

Paljon on puhuttu siitä, että suuri osa tulijoista on nuoria miehiä. Tätä on selitetty monilla syillä. Heillä on parhaat mahdollisuudet selviytyä pitkistä matkoista. Perille päästyään he voivat anoa perheidensä yhdistämistä. Monet heistä joutuisivat erilaisten ryhmittymien sotajoukkoihin, kun esimerkiksi Syyriassa on monenlaisia toisiaan vastaan taistelevia ryhmittymiä. Myös eri maissa ennestään olevat turvapaikanhakijoiden maanmiehet ja -naiset voivat olla vaikuttamassa siihen, mihin maihin halutaan asettua. Toki eri maiden etuuskäytännöilläkin on merkitystä. Sana leviää nopeasti some-aikana. Myös turvapaikkahakemusten käsittelyajat ohjaavat hakeutumista, kuten nyt nähdään Suomeen hakeutumisessa Ruotsin kautta.

Tilanne on yllättänyt Euroopan.Kansalaisten auttamishalu on silmiin pistävän ihailtavaa. Ketään ei haluta jättää heitteille. Ymmärretään, että jokaisella tulijalla on oma tarinansa. Yleistykset eivät auta tässä tilanteessa. Tilanteen hallintaan on tuskin yksinkertaisia lääkkeitä. EU-maiden ministereitä ei käy kateeksi. Heidän on vaikea löytää yhteistä toimintalinjaa, kun jotkin maat eivät halua ottaa lainkaan vastaan turvapaikanhakijoita tai ottavat heitä vain hyvin niukasti.

Jonkin ajan kuluttua keskeiseksi asiaksi nousevat kotouttamistoimet. Miten autetaan ihmisiä oppimaan edes kohttuullisesti kieli ja ymmärtämään ja sisäistämään uuden maan keskeiset tavat? Mistä löydetään työtä silloin, kuten maassa on jo ennestään suurtyöttömyys? Miten muilla keinoilla helpotetaan sopeutumista, koska jouten olo synnyttää vääjäämättä monenlaisia lieveilmiöitä. Miten varaudutaan siihen, että satojen ihmisten väliaikaisissa tiloissa majoitettavat ihmiset pystytään sijoittamaan tavallisiin asuntoihin? Lienee selvä, ettei esimerkiksi monen sadan nuoren miehen majoittaminen yhdessä voine olla vuosia kestävä ratkaisu. Miten ehkäistään se, etteivät ääriliikkeet saa houkuteltua turvaa hakevia riveihinsä lupaamalla sellaista, mitä turvapaikanhakijat eivät muuten saa?

Toivottavasti asiassa löytyy viisautta, jotka palvelevat niin hakijoita kuin eri maiden kansalaisia. Perusongelma ei ratkea turvapaikkamenettelyllä: erityisesti Syyrian tilanne on tavalla taikka toisella saatava rauhoittumaan. Suurvalloilla on tässä keskinen rooli. Niin kauan kuin USA ja Venäjä eivät löydä yhteistä näkemystä, tilanne kurjistuu. Syyrialaiset ovat kärsineet jo ihan liikaa. Miljoonien koti on tuhottu ja heiltä on viety turvallisen elämisen edellytykset. Rauha on parasta turvapaikkapolitiikkaa. Niin kauan kuin sitä ei ole, muiden tehtävänä on auttaa hädässä olevia.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »