web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Luovuus koetuksella

Poliitikot ja monet muut puhuvat luovuuden ja uusien innovaatioiden tärkeydestä. Niistä toivotaan uusia menestymisen polkuja vaikeuksissa olevalle maallemme. Luovia ratkaisuja syntyy kuitenkin koko ajan.

Luovuus on monilla työpaikoilla koetuksella. Nitistäjiä on enemmän kuin kannustajia. Päivittäiset rutiinit jättävät helposti liian vähän tilaa luovalle ajattelulle. Tehdään asioita, jotka osataan hyvin eikä hypätä epämukavuusalueelle ja koeta epäonnistumisia ja pettymyksiä.

Luovuuteen liittyy vapaus, mielikuvitus, asiantuntemus ja motivaatio tuottaa uusia ja käyttökelpoisia ratkaisuja, jotka ovat esimerkiksi tuotteita, palveluja tai toimintatapoja. Luovuus on rohkeutta kokeilla ja epäonnistua, tuottaa omaperäisiä ja uusia ideoita ja yhdistellä olemassa olevia asioita ennen näkemättömällä tavalla uutta synnyttäen. Luovat ratkaisut ovat usein yllättäviä.
Luovuuden yhteydessä puhutaan innovoinnista ja innovaatioista. Luovuus on eräällä tavalla innovaation lähde. Innovaatioksi tuleminen edellyttää, että luova idea on toteutettavissa käytännössä. Innovaation pitää olla uusi käyttäjänsä ympäristössä. Sen on tuotettava hyötyä.
Luovaksi ja innovoijaksi ei voi pakottaa. On helppo luetella keinoja, jolla luovuutta nitistetään. Tällaisia ovat etenkin seuraavat asiat.

Vaadi nopeita tuloksia. Aseta ylikireät aikataulut kaikille uudistuksille. Jätä vähän tilaa pohtimiselle ja ajatusten hauduttamiselle.

Tulosvastuu kunniaan. Kytke palkkiot onnistumisiin ja tue muuten ulkoista motivaatiota. Kannusta välttämään epäonnistumisia.

Kannusta kilpailemaan. Pane tiimit ja yksilöt kilpailemaan verisesti keskenään, jolloin ne välttävät keskinäistä yhteistyötä.

Pane samanmieliset samoihin ryhmiin. Hakeudu itse porukoihin, joissa ei ole vaaraa erilaisista ajatuksista.

Pane suitset vapaudelle. Kontrolloi luovaa toimintaa. Valvo tarkasti voimavarojen ja ajankäyttöä. Vaadi säännöllisesti raportteja edistymisestä.

Korosta lahjakkuutta. Unohda, että asenne ja motivaatio ovat pelkkää lahjakkuutta tärkeämpiä ominaisuuksia monimutkaisessa maailmassa.

Vetoa kokemukseen. Kokemus on tärkeää ja samalla kuitenkin loukku, joka saa pidättäytymään aikaisemmissa toimintamalleissa.

Vältä yhteistyötä. Kun työskentelee yksin ja kehittelee itse luovia ideoita, ulkopuolinen ei pääse niitä tyrmäämään. Voi olla oman onnensa seppä.

Muodollinen koulutus on ratkaisevaa. Jätä huomiotta luovuusekspertti Teresa M. Amabilen näkemys: asiantuntemus voi perustua hyvin moneen asiaan kuten koulutukseen, käytännön kokemukseen ja monipuoliseen yhteistyöhön alan asiantuntijoiden kanssa.

Lukeminen on turhaa ajan hukkaa. Parempi on luottaa omaan kokemukseen ja tieto-taitoon.

Asiallinen puurtaminen tuottaa parasta tulosta. Nautintoa tuottava toiminta ei voi olla hyödyllistä. Kannattaa suhtautua vakavasti kaikkeen tekemiseen.

Olisiko Ohjaaja Aku Louhimiehen (Fakta toukokuu 2006) ajatuksissa sittenkin perää:
”Jos haluan tehdä hyvän elokuvan, se ei onnistu orjajoukon tai kellokortin leimaajien kanssa. Se onnistuu vain siten, että nämä ihmiset ovat oman alansa asiantuntijoita ja osaavat omia juttujaan paljon paremmin kuin minä. Ohjaajan tehtävänä on saada ne yksilöt ja osaset toimimaan yhdessä.”

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »