web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Ole itse esteenä työurallasi!

Jotkut ihmiset tekevät tiedostamattaan asioita, joilla he rakentavat barrikadeja omalle työuralleen. Monilla on päällä kielteisyyden asenne. Mikään ei ole koskaan hyvin. He saavat helposti muita mukaansa. Ilmapiiriä leimaa kielteisyys. Työ ei tuo merkityksen ja hyvän olon tunteita. Myös sseuraavista asioista voi tulla todellisia esteitä:

Aina on tehty näin. Entisissä menettelytavoissa pidättäytyminen varmistaa sen, uutta ei vapaaehtoisesti kokeilla. Ympäristön muutokset eivät hetkauta. Näin tapahtuu jonkin aikaa, kunnes oma työpaikka voi olla vaarassa.

Teen yksin, en tarvitse muiden apua. On kunniakasta ja arvokasta pärjätä omin neuvoin. Osaamaton joutuu pyytämään apua muilta. Ei ole myöskään syytä tarjota vapaaehtoisestti apua muille. Jokainen pärjätköön omillaan.

Minä en ole tehnyt virhettä, joku muu kyllä. Epäonnen hetkellä vikaa etsitään muualta kuin omasta toiminnasta. On häpeällistä tunnustaa tehneensä väärin. Onnen hetkellä käy päinvastoin. Onnistuminen oli vain itsestä kiinni, ei muiden avusta ja työstä.

Miksin pitäisi tehdä muuta kuin sellaista, minkä jo osaa hyvin. Omalla mukavuusalueella pysytteleminen helpottaa elämää ja luo turvaa. Rajojen ylittämiseen liittyy epävarmuutta, mahdollisuus epäonnistua ja tarve kehittää uutta osaamista.

Elämä on niin epäoikeudenmukaista. Monet asiat tuntuvat vääriltä ja epäoikeudenmukaisilta. Jos joku toinen saa uuden työpaikan tai ylennyksen, valittamminen helpottaa hetkeksi omaa oloa. Ei tarvitse miettiä syitä tapahtuneeseen, jotka voisivat osoittaa ratkaisun oikeaksi ja oikeudenmukaiseksi.

Nopeastihan sen tekee. Ylioptimismi johtaa siihen, että aliarvioi omat mahdollisuutensa ja kykynsä tehdä asia merkittävästi nopeammin, kuin mitä todellisuudessa tapahtuu. Lopputulos on sen mukainen: hätäilyä, viivästyksiä, tyytymättämyytä, häpeää jne.

Se ei kuulu toimenkuvaani. Työsopimuksessa on voitu sopia toimenkuvasta ja tehtävistä, mutta niissä pidättäytyminen merkitsee oman kasvun pysäyttämistä, kieltäytymistä uusista asioista, yhteistyön vaikeutumista ja lopussa jopa työpaikan menetystä.

Ei sitä pystytä tekemään. Kielteinen ennakkoasenne ja kielteiset odotukset toimivat itseään toteuttavina ennustuksina. Jos uskoo, ettei pysty, elämä osoittaa uskomukset todeksi. Ihminen kulkee itse raivaamaansa väärää polkua.

Vain täydellinen suoritus kelpaa. Kaikkiin asioihin on paneuduttava 100 prosenttisesti, vaikka joku odottaa nopeaa etenemistä. Parhaasta tulee hyvän vihollinen.

Hyvä, mutta... Asiat ovat joko oikein tai väärin, hyvin tai huonosti. Hyviltäkin kuulostavissa asioissa on jotakin epäilyttävää. Sen pystyy ilmaisemaan yksinkertaisesti sanomalla: "Ideasi on hyvä, mutta ..." Kuulija ymmärtää oikein, idea ei ole millään tavalla hyvä!

Jälkiviisaus. Olisihan se pitänyt jo alun perin tietää, ettei asiasta mitään tule. Jälkiviisaalla on mielestään ilmiömäinen kyky ennustaa tuevia tapahtumia ja huomautella muille, kun nämä eivät pystyneet samaan ja epäonnistuivat. Jälkiviisas on ollut etukäteen viisaasti hiljaa asioista.

Tyytyväinen työntekijä on paras työntekijä. Liika tyytyväisyys voi ilmetä siten, että kaikki tehdään kuten ennen, työaikaa käytetään löysästi, omasta kehittymisestä ei kanneta huolta eikä uuden luomiseen kiinnitetä huomiota. Lyhyen aikavälin tyytyväisyys sivuuttaa pitemmän ajan tavoitteet.

Minä satun olemaan tällainen persoona, puhun suoraan jne. Työntekijällä ei ole tarvetta muuttaa käyttäytymistään esimiehen tai muiden mukaan. Jokainen toimikoon omana itsenään, vaikka se voi toisten mielestä haitata vuorovaikutusta. Muut joustakoot, jos kokevat siihen tarvetta. Minkä kukaan erilaisille henkilöstökemioille voi.


Jokainen meistä tietää, että ihmisyhteisössä toimiminen on vuorovaikutusta, joka edellyttää keskinäistä luottamusta, arvostusta, vuoroon vaikuttamista ja vaikuttamista, epävarmuuden sietämistä, virheiden tekemistä ja niistä oppimista, anteeksi pyyttämistä ja auttamista, molemminpuolista auttamista ja vuorovaikutuksen kivikoiden välttämistä ja syntyneiden ristiriitojen ratkaisemista.

Vaikka työntekijä toimisi tänä päivänä vaikka kuinka mallikkaasti ja kehittäisi osaamistaan, mitään taetta ei ole työpaikan säilyttämisestä. Yt-neuvottelujen kirves lakaisee kovalla kädellä.
Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »