web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Puheenjohtajien puheet - tunnetta peliin

Katsoin pätkän Timo Soinin puheesta Turun puoluekokouksessa. Soini puhui tuntteellaa ja käytti kieltä, jonka hän tietää purevan kannattajajoukkoihinsa. Valintansa jälkeen hän ilmoitti olevansa "teidän mies" eli tarkoitti puolueväkeä. Tällainen puhe ei ole ihan tavallista suomalaisessa politiikassa.

Olemme tottuneet siihen, että puoluejohtajat puhuvat jokseenkin virallisluonteisesti, tietenkin jokainen omalla tyylillään. Kieli on mahdollisimman huoliteltua ja huumoria viljellään aika niukasti. Puheissa on harvoin sykähdyttäviä kohokohtia.

Yhtenä syynä tällaiseen tapaan on varmaan se, ettei monikaan johtavakaan poliitikko ole saanut koulutusta puheiden rakentamiseen ja  pitämiseen. Puheet ovat paperinmauisia, koska ne vielä luetaan sellaisinaan. Harva uskaltautuu puhumaan pelkästään karkean puherungon varassa. Kuitenkin vapauden ottaminen toisi kaivattua irrottelua ja värikkyyttä puheeseen.

Timo Soini poikkeaa muista puoluejohtajista värikkäällä kielenkäytöllään. Hän lienee valmistellut avustajiensa kanssa puheet kuten muutkin tekevät, mutta uskaltaa puhua "sydämellään". Sitä kannattajat näyttävät arvostavan.

Kun seuraan eduskunnan kyselytunteja, ajattelen esimerkiksi Ison-Britannian parlamenttikeskustelua. Eddustajat näyttävät hallitsevan puhetaidon ja puhuvat ilman paperia toisin kuin meillä. Kansanedustajatkin kyselytunneillamme lukevat paperilta tai tabletista kysymyksensä ministerille. Luontevuus puuttuu.

Kansanedustajat voisivat alkaa käydä kyselytuntikeskustelua ilman tarkkoja muistiinpanoja. Silloin meillä katsojilla olisi mukavampaa seurata debattia mahdolline virheineenkin. Juuri sellaisia tulee jokaiselle, kun puhutaan omana itsenään.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »