web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Suoraa puhetta

Fortumin mukaantulo Fennovoimahankkeeseen puhuttaa. Ministeri Olli Rehn vakuuttaa, että Fortum on tehnyt itsenäisesti päätöksen. Fortum kertoi pörssitiedotteessaan, ettei ydinvoiman rakentaminen täysin uudelle paikkakunnalle ollut sen tavoitteena, mutta näin hankkeessa päästään eteenpäin valtioneuvoston asettamassa aikataulussa. Jotakin on jätetty eri lausunnoissa, tiedotteessa ja kommentoinnissa sanomatta.

Henrik Fexeus kertoo kirjassaan "Ajatusten lukijaksi" mielenkiintoisia asioita. "Jos poliitikko alkaa selittää, että veroja ei koroteta, että terveyspalveluja ei heikennetä ja niin edelleen sen sijaan että sanoisi verotustason tai terveyspalvelujen pysyvän ennallaan, eli sanoo periaatteessa saman asian mutta muotoilee sen kieltolauseeksi, veronmaksajalla on syytä epäillä, että juuri nuo muutokset ovat tulossa. Veroja korotetaan ja terveyspalveluja supistetaan. Eikä kukaan ole erityisen yllättynyt. Kuten Bismarck sanoi: "Älä usko politiikassa mihinkään ennen kuin se on kielletty julkisesti."

Fexeus on ottanut esimerkin USA:n presidentti Nixonin kuuluisasta lausumasta, kun hän sanoi skandaalin keskellä: "I am not a crook." Luontevampaa ja selvempää olisi ollut sanoa: "Minä olen rehellinen ihminen." Nixon siis muotoili valheensa kieltolauseeksi. Suomesta muistamme reilut parikymmentä vuotta sitten sanat, ettei markkaa devalvoida. Niin kuitenkin tapahtui. Olisi ollut parempi sanoa, ettei asiaa voitu tuossa tilanteessa mitenkään kommentoida ja perustella kannanotto.

Äskettäin eduskuntavaalien alla suurimpien puolueiden puheenjohtajat varoivat visusti ottamasta kantaa Kreikan kolmanteen tukipakettiin ja vetosivat siihen, että toisen paketin loppu oli saatettava maaliin. Kaikki tiesivät kolmannen paketon olevan tulossa, koska Kreikka ei muuten selviäisi erossa. Hallitusohjelmaan kirjattiin lausuma, jonka mukaan Suomen kokonaisvastuut eivät saa kasvaa. Todellisuudessa näin tapahtuu, vaikka asiaa selvitetäänkin vakausmekanismin kautta tapahtuvalla rahoituksella.

Oman episodinsa luo Kreikan velkojen leikkaaminen.  Se vaihtoehto kielletään, mikä tarkoittanee sitä, että leikkauksia kuitenkin joudutaan toteuttamaan siitä yksinkrtaisesta syystä, ettei Kreikka mitenkään selviä veloistaan. Jos Saksa taipuu leikkauksiin, seuraamme melko varmasti perässä.

Politiikka on sanojen taidetta. Mitä kokeneempi politiikko on, se paremmin hän osaa muotoilla sanottavansa siten esimerkiksi haastatteluissa, että välttää sanomasta suoraan, miten jokin asia oikeasti on. Mitä huolitellummin poliitikko puhuu ja mitä useammin hän toistaa jonkin kiusallisen asian täsmälleen samalla tavalla, sitä enemmän kuulijan kannattaa olla varuillaan. Monesti toimittajat päästävät puhujan helpolla, kun eivät pyydä kertomaan asiaa eri näkökulmista sekä yksityiskohtaisemmin ja selkeämmin.

Edellä kerrotulla en halua väittää, että Fennovoimajutussa joku valehtelisi, vaan haluan kuvata muutamia näkökohtia poliittisesta puheesta. Kaikista meistä ei olisi poliitikoiksi. Ammatti vaatii monenlaisia ominaisuuksia. Poliittisessa kielenkäytössä yksi asia esiintyy toistuvasti: puhutaan kieltoilmauksin, vaikka asiat voitaisiin selittää suoraan. Englantilainen kirjailija Samuel Butleron sanonut totuuden puhumisesta osuvasti: "Toiset rakastavat totuutta niin paljon, että näyttävät alituisesti pelkäävän, että se liiaksi paljastettuna vilustuisi."

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »