web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Yhteiskuntasopimus vai kiristykset

Yhteiskuntasopimusta koskevat neuvottelut eivät ole helppo pala ammattijärjestöille. Ilman sopimusta kirves heiluu. Työnantajapuoli on lähtöastelemissa niskan poäällä, koska maan hallituksen näkemykset tukevat sitä vahvasti.

Tuottavuusloikka on käsitteenä myönteinen. Samalla porukalla saadaa aikaisempaa enemmän aikaan taikka pienemmällä porukalla nykyisenlaista tuotantoa tai palveluja. Käytännössä asia ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen. Miten esimerkiksi kolmivuorotyössä vaadittu nykyistä pidempi työaika sijoitettaisiin? Eikö lyhyellä aikavälillä kävisi niin, että työttömyys lisääntyisi? Kasvaisiko tuottavuus oikeasti pelkästään työaikaa lisäämällä, koska raskaissa ammateissa ihmiset tukin jaksaisivat ponnistella nykyistä tehokkaammin? Miten luovuutta heräteltäisiin tuijottamalla työaikaan?

Aikaa neuvotteluille on kohtuullisen vähän. Monia asioita ei voida ratkaista keskitetyllä sopimisella. Tarvitaan työpaikkatason yhteistoimintaa: keskinäiseen luottamukseen ja aitoon yhteiseen etuun tähtäävää toimintaa. Tarvitaan yritysten ja muiden yhteisöjen johdon esimerkkiä. Sanojen on vastattava tekoja. Siitä se tuottavuuden nosto voi alkaa syntyä. Tähän on monien yritysten osalta vielä matkaa.

Toivokaamme järjestöjen edustajille viisautta katsoa tulevaisuuteen ja tehdä sen mukaisia yhteisiä ratkaisuja. Toivottavasti hallitus huolehtii osaltaan siitä, että heikompiosaiset eivät joudu  kohtuuttomaan asemaan ja että muut kansanosat kantavat osansa yhteisestä taakasta.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »