web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Unelmana parempi elämä

Välimeren yli ja muilla EU-maiden rajoilla on yhä enemmän liikettä, kun ihmisiä pyrkii yhä enemmän EU-maihin. Syistä on monenlaisia. Jotakin lienee yhteistä: unelma paremmasta elämästä kuin mitä kotimaa tarjoaa. Jokunen ilta sitten yksi haasteteltu siirtolainen puhui nimenomaan tästä.

Eri puolilla maailmaa olevat sodat ja selkkaukset ovat kiihdyttäneet ihmisten pakoa kotiseuduiltaan. Esimerkiksi Syyrin tilanteelle ei näy loppua. Osapuolisa on yhä enemmän. Enää ei taistella vain vallassa olevaa hallintoa vastaan, vaan toisella puolellakin on vastakkaisia etuja ajavia ryhmiä, Isis ei ole niistä vähäisin.

Kansaneudustaja Olli Immosen fasebook-kirjoitus on herättänyt aiheesta laajaa paheksuntaa ja keskustelua. Tuntuu kovin erikoiselta puhua taistelusta ja sen voittamisesta. Monikulttuurisuuden näkeminen pahaa tuovana ilmiönä ei istu länsimaiseen ajatteluun.

USA kiristi maahantuloa syyskuun iskujen jälkeen. Sen jälkeen luin jostakin, miten maan korkeakoulut alkoivat kärsiä tilanteesta. Enää ei saatu monipuolista lahjakkuutta luomaan uutta osaamista. Nyttemmin tilanne lienee helpottunut.

Unelma paremmasta elämästä on varmaan ollut mielessä myös niillä suomalaisilla, jotka aikanaan lähtivät esimerkiksi Australiaan, USA:an tai Ruotsiin. Kotimaa ei tarjonnut työtä ja sen mukanaan tuomia hyvinvoinnin mahdollisuuksia. Oma maa vaihdettiin toiseen, vaikka se ei ole ollut monellekaan helppoa, varsinkin jos ihmiset ovat puhuneet vain omaa äisinkieltään suomea.

Yhtä mieltä voitaneen olla siitä, että kansainvälisen yhteisön pitäisi pystyä nykyistä paremmin turvaamaan rauha ja luomaan edellytykset ihmisten asumiselle kotimaissaan. Varsinkin suurvalloilla on erilaisia etuja, jotka estävät puuttumisen moneen kriisipesäkkeeseen. Seurauksena on kansainvalelluksia.

Eri kulttuureista tulevien ihmisten kotoutuminen esimerkiksi maahamme ei ole aivan yksinkertaista. Monet haluavat hakeutua esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, jossa on jo ennästää paljon turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Saman aikaan muualla maassa on vapaina asuntoja, joihin heidät voitaisiin helposti ja pääkaupunkiseutua huomattavasti edullisemmin sijoittaa. Kaikki muuttajat eivät tätä halua, eivät kaikki päättäjätkään. Perusteluita on monenlaisia. Kuitenkin esimerkiksi Närpiön kasvihuomeet ovat tarjonneet työtä ja toimeentuloa, aikaisempaa parempaa elämää monelle maahanmuuttajalle.

Pääkaupunkiseudun osalta on otettava huomioon se tosiasia, että vuokra-asuntojen pula vaikeuttaa monen alan työvoiman saantia. Työn perässä muuttavilla luulisi olevan jonkinlainen muita selkeämpi tarve asunnon saamiseen. Esimerkiksi kauppa- ja hoitoalan palkoilla on vaikea maksaa koko ajan kohoavia vuokria.

Jokainen meistä voi kohdallaan miettiä sitä, mitä tekisi tilanteessa, jossa kotikonnuilla elämä on mahdotonta tai jopa hengenvaarallista elää. Lähtisimmekö tavoittelemaan unelmaa paremmasta elämästä kaukanakin kotoa? Useimmat meistä varmaan lähtisivät.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »