web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Tapahtuuko Kreikassa muutoksia? Luotetaanko lupauksiin?


Kreikan viimeaikaiset tapahtumat ovat ovat jälleen kerran nostaaneet esille kysymyksen siitä, toteuttavatko päättäjät antamansa lupaukset. Epäileviä tuomaita on riittämiin. Itsekin olen ollut epäilevällä kannalla. Mistä tässä voi olla kysymys?

Luottamus on mielenkiintoinen ilmiö. Luottamusta rakennetaan teoilla ja toiminnalla. Tehdään se, mitä luvataan. Pyydetään lupaa poiketa lupauksista silloin, jos lupauksia ei pystytä toteuttamaan alkuperäisessä muodossa  tai aikataulussa.

Luottamus voi syntyä nopeasti ja sitä rakennetaan koko ajan. Luottamuksen voi sen sijaan menettää hetkessä. Uudelleen rakentaminen vie sitten aikaa eikä luottamus välttämättä enää palaa aikaisemmalle hyvälle tasolle.

Kun puhutaan valtioiden välisestä luottamuksesta, kannattaa muistaa, että luottamus on aina ihmisten välistä. Valtiot toimivat kulloinkin vallaassa olevien hallitusten ja parlamenttien varassa. Niiden edustajat ovat luottamuksen kantajia. Kun sanotaan, että jokin valtio luota johonkin toiseen valtioon, tarkoitetaan, ettei päämiesten kesken ole vahvaa luottamussidettä.

Kreikan tilanteessa lienee selvää, että eri osapuolet haluavat Kreikan selviävän vaikeuksistaan. Kreikka halutaan poliittisista syistä pitää euromaana. Julki lausuttujen mielipiteiden mukaan usko Kreikan päättäjien vilpittömyyteen näyttää olevan koetuksella. Kaikki velkojien edustajat eivät usko siihen, että Kreikka tekee sovitut asiat. Aikaisemmmat tapahtumat ja Kreikan pääministerin ja eräiden muiden, juuri erotettujen ministereiden lausumat ovat vahvistaneet tätä käsitystä. Vallalla on negatiivisuuden kierre.

Pahimmassa tapauksessa tällaiset kielteiset uskomukset ja odotukset tulevat itseään toteuttaviksi ennusteiksi. Onkin hyvä ymmärtää ja tiedostaa, että kielteiset uskomukset luovat epätoivon, kiukun ja muunlaisia kielteisiä tunnetiloja. Silloin voimat kohdistuvat muuhun kuin myönteisen kehityksen saavuttamiseen.

Vaikeuksia ei tietenkään kannata vähätellä ja lakaista maton alle. Odotukset kannattaa kuitenkin pyrkiä kääntämään myönteisiksi ja odottaa askel askeleelta myönteistä edistystä. Meille kaikille on parasta, että kreikkalaiset alkavat pikku hiljaa tunnustaa ja ymmärtää oman vastuunsa oman kehityksensä ohjaimissa. Muiden maiden tehtävänä on tukea Kreikka-laivaa säilyttämään uuden kurssinsa ja selviämään tulossa olevista myrskyissä. Yhteinen hyvä olkoon ohjenuorana. Liekö tämä liian optimistista?

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »