web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Yrittämisen mahdollistaminen

Mikrosoftin uusien irtisanomisten yhteydessä on väläytetty mahdollisuutta tukea yrittäjiksi ryhtymistä maksamalla työttömyyskorvausta yrittämisen aloittaville. Valtionhallinnossa asiaa selvitetään. Starttirahathan ovat monin paikoin lopussa. Kannatettava ajatus.

Yrittäminen ei ole itsestään selvä vaihtoehto monelle työttömälle. Pelkka kovakaan osaaminen ei riitä. Tarvitaan liikeidea, joka mahdollistaa liiketoiminnan. Tietenkään etukäteen ei voida varmasti sanoa, mikä tuote ja palvelu tulee menestymään. Aika vasta näyttää. Tarvitaan vahvaa uskoa ja halua ottaa riskiä. Riskinottoa rajoittaa kuitenkin ainakin jossakin määrin ja monesti ratkaisevasti perheen taloudellinen tilanne. Halutaanko panna oma asunto lainojen vakuudeksi, jos lainaa onnistuukin hankkimaan? Tarvitaan markkinointi- ja muuta osaamista. Päivittäisistä asuntolaina-, elanto- ja muista menoista on selvittävä, vaikka yrityksestä ei ole vielä tulovirtaa.

Toivottavasti asiaan löydetään nopeasti ratkaisu. Työttömäksi jäävien ja koko yhteiskunnan intressissä on, että ihmisille löytyy järkevää tekemistä ja että siitä syntyy mahdollisesti uutta työtä. Se on monin verroin parempi kuin työttömänä ja toimettomana olo, jolloin ammattitaitokin ainakin työnantajien silmissä rapistuu ja työllistymisen edellytykset heikkenevät työttömyyden pitkittyessä.

Uudenlaisessa tilanteessa vanhat keinot eivät ole millään muotoa parempia kuin uusien ennakkoluuloton kokeilu. On aika selvää, että tulevaisuudessa pienyritykset tulevat yhä tärkeämmäksi osaksi yritystoimintaa. Ne voivat ketterästi reagoida ympäristön antamiin mahdollisuuksiin. Ne pystyvät luomaan uutta ja sellaista, joita ihmiset eivät vielä koe tarvitsevansa, mutta jolle löytyy markkinoita, kun tuotteet tai palvelut tulevat saataville.Ne pystyvät tarjoamaan työntekijöille mahdollisuuksia käyttää ja kehittää osaamista ja toteuttaa omia intohimojaan. Niitä eivät rajoita samanlaiset betonoidut menettelyt ja asemien pönkittämiset kuin monia suuryrityksiä.

Valtiovallan toivoisi tarkistavan yritystukiviidakkoa. Siitä on vuosia puhuttu, mutta käytännössä suuryritykset pääsevät rohmuamaan valtaosan tukieuroista. Niillä on suhteet päättäjiin ja vahva vaikuttamisen keinovalikoima. On luonnollista, ettei menestymistä rakenneta tukien varaan. Miksi siis suuryrityksiä tuetaan niin vakiintuneesti ja avokäsisesti?

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »