web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kreikan lupausten uskottavuus

Kreikan tilanteen kärjistyminen entisestään näyttää kilpistyvän erityisesti maan lupausten uskottavuuteen. Suunnitelmat ilman päätöksiä ja niiden johdonmukaista ja määrätietoista täytäntöönpanoa eivät vakuuta.

Kreikalla on ollut vuosia aikaa panna verotuksensa kuntoon ja tehdä sovitut rakenneuudistukset. Veroja jää perimättä vuosittain joidenkin arvioiden mukaan jopa 10 miljardia euroa. Laivanvarustajat eivät maksa veroa tavalliseen tapaan. Verkonkierto kukoistaa eikä siitä rangaista, kun virkamieskunta on korruptoitunut. Päättäjät ovat antaneet tälle siunauksen ja itsekin ovat luoneet mätäpaiseen talouteen ja koko yhteiskuntakoneistoon.

Nyt euromaat ovat vihdoinkin heräämässä. Lupaukset eivät riitä. Tarvitaan tekoja. Se on myös ennen kaikkea pienituloisten ja köyhien kreikkalaisten etu. He tästä tilanteesta ovat kärsineet ja kärsivät nytkin eniten.

Mihin ei sitten muka luoteta? Kreikka on vain käsite ja instituutio. Valtiokoneisto ei insituutiona asioista päätä, vaan päätöksiä tekevät sen puolesta ihmiset. Kyse onkin euroalueen päättäjien luottamusesta kreikkalaisiin päättäjiin, etupäässä ministereihin ja parlamentin jäseniin. Nykyinen pääministeri joutuu kantamaan myös aikaisempien päättäjien ja olemassa olevan virkakoneiston luomaa taakkaa. Tällä en vähättele nykyisen pääministerin vastuuta hallituksen vetäjänä. Hän on oman puolueensa vaalilupausten vanki.

Luottamus on sidoksissa moneen näkymättömään asiaan. Samaa poliittista kantaa olevilla on taipumuksena osoittaa muita enemmän ymmärrystä samanmielisiin, vaikka ulkonaisesti tarkasteltuna siihen ei olisi mitään syytä. Politiikka pelaa nytkin kulisseissa, vaikka ulkoisesti muuta väitettäisiin. Taloudellinen valta ja taloudelliset edut ovat päättäjien taustavoimana ja myös taakkana. Jokaisella on eräällä tavalla oma lehmänsä osassa.

Toivottavasti kreikkalaiset päättäjät ja kansalaiset avaavat silmänsä ja ryhtyvät sanoista tekoihin. Muiden maiden syyttely ei auta, jos oma käsi on tyhjä ja odottaa seteleitä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »