web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kreikka pysyy otsikoissa

Hesarissa on tänään murheellista luettavaa Kreikan talousahdingosta. Ihmisillä ei ole varaa ostaa lääkkeitä. Apteekit eivät saa niitä myyntiin. Voi vain kuvitella, miltä tuntuu, kun sairaat eivät saa päivittäisiä lääkkeitään.

Samassa jutussa kerrotaan, että Kreikka tarvitsisi 52 miljardia euroa selvitäkseen seuraavista kolmesta vuodesta. Ei mikään pieni summa, vastaa Suomen valtion vuoden budjettia. Senkin jälkeen todennäköisesti rahahanat olisi pidettävä avoimina.
Olen aikaisemminkin ihmetellyt, miksi EKP,IMF ja euromaat ovat antaneet kreikkalaisten ökyrikkaiden siirtää vapaasti rahoja ulkomaille. Vasta nyt on pantu nostorajoja nostoille, kun rahat ovat totaalisesti loppu. Aikaisemmin miljardisiirrot eivät ole hetkauttaneet velkojia.

Demokratian riemuvoitto kansanäänestyksessä ei tietenkään tuonut mitään helpotusta taloustilanteeseen. Samat ongelmat ovat edessä vieläpä entistä pahempina. Suomenkin hallitus on kohta kovan paikan edessä: miten suhtautua kolmanteen tukipakettiin? Toinen tukipakettihan tuli ja meni viime kuun lopussa.

EU-maiden kaikki energia näyttää kilpistyvän Kreikan pelastamiseen. Ministerit kokoontuvat kerta toisensa jälkeen, mutta tulosta ei synny. Kuvaavaa tässä tilanteessa on se, että velallinen on katsonut asemansa vahvistuneen ei-äänestystuloksen jälkeen. Tätä voisi sanoa kansan sumutukseksi. Toivottavasti Kreikan päättäjien puhetyylikin muuttuu. Ylimielisyyteen ei ole mitään syytä. Sellaiseksi tulkitsin eronneen valtiovarainministerin käyttäytymisen julkisuudessa.

Toivottavasti piakkoin saadaan aikaan päätöksiä, jotka luovat pohjaa tilanteen rauhoittamiselle. Ratkaisu edellyttää tietenkin monenlaisia vaikeita asioita: toimia veronkannon tehostamiseksi, rikkaiden verottamista ja laivanvarustajien erioikeuksien poistamista, korruption kitkemistä, lainojen leikkaamista jne. Viimeksi mainittu asia on monelle euromaalle vaikeasti selitettävä omille kansalaisille. Enää ei puhuta siitä, miten Kreikan lainoille saadaan korkotuottoa! Kreikan lainat ovat niin suuria, että niissä riittää maksamista sadoiksi vuosiksi.

Kreikan suositut lomasaaret ovat todennäköisesti paremmassa asemassa kuin manner-Kreikka. Lomalaiset tuovat rahaa. Harmaa talous pitää huolen siitä, ettei verottaja saa kymmenyksiään. Tragikoomista on se, että eräänkin tavernan seinällä on kehyksissä taulu, jossa kerrotaan lain velvoittavan kuitin antamiseen. Muuten ei tarvitse maksaa. Kuitenkin omistaja antaa käsin kirjoitetun paperikuitin. Tämä meno ei hevillä muutu.

Pienten palkkojen ja eläkkeiden leikkaus ei maata pelasta. Moni tuttu kreetalainen on kertonut, miten paljon esimerkiksi opettajien palkkoja on jo leikattu. Opetus kärsii, kun ei saada päteviä opettajia. Tällä rapautetaan monella tavalla tulevaisuutta.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »