web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Raha ratkaisee

Rahan valta kasvaa maailmassa. Yhä pienempi osa eri maissa omistaa yhä suuremman osan varallisuudesta. Maamme ei tee tästä poikkeusta. Samat tahot puhuvat äänekkäimmin tarpeesta laskea verotusta, vaikka itse pystyvät monin tavoin minimoimaan veronmaksunsa. Varoja on siirretty veroparatiiseihin. Jos niistä on jäänyt kiinni, verottaja on päästänyt pälkähästä, poliisillle ei ole ilmoitettu rikosprosessin käynnistämistä varten. Nyt suunnitellaan lisää helpotuksia niille, jotka vapaaehtoisesti haluavat eräällä tavalla katua veronkiertoaan. Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä!

Lehtitietojen mukaan kansaneläkelaitokseen suunnitellaan samanlaista järjestelmää kuin verottajalla on eli kansalaiset voisivat ilmiantaa väärin perustein tukia saavia. Nythän väärin tukia nostanut on joutunut helposti niin sanotun leivättömän pöydän ääreen. Heitä on helppo tuomita.

Rahan valta näkyy myös Kreikan kriisissä. Kreikka ei ole huolehtinut verojärjestelmästään. Rikkaat eivät maksa. Laivanvarustajat ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Poliitikkojen omia sijoituksia ja varojen siirtoja ulkomaiden turvasatamiin ei ole kunnolla tutkittu. Viime kuukausien valtavat pankkitilien tyhjennykset eivät herättäneet Kreikan tai velkojamaiden päättäjiä. Sivusta seurattiin, kunnes vasta nyt pantiin nostorajoituksia. Ne koskevat nyt juuri köyhimpiä, joilla ei ole ollut varoja siirrettäväksi.

Fennovoiman rahoituskiemurat kertovat karua kieltään siitä, miten oligarkit hallitsevat pelikenttää. Pikkuruinen kroatialaisyhtiö on nimellinen toimija, joka saa rahansa muualta. On mielenkiintoista nähdä, miten tem:n selvityspyyntöihin vaastataan ja mitä maamme hallitus tekee. Annetaanko Venäjän vaikutusvallalle periksi?

Englanti on ottanut osan venäläisistä miljardööreistä erityiseen suojelukseensa. He ovat voineet vapaasti siirtää omaisuuttaan verovapaasti turvalliseen maahan, Englantiin. EU:n pakotteet eivät ole heitä koskeneet.

Tuntuu sitä, että demokraattinen päätöksenteko on yhä enemmän alistunut markkinavoimille. Päättäjät ovat riippuvaisia talouselämästä: pääkonttoreita uhataan siirtää muualle, jos vaatimuksiin ei suostuta, yritykset eivät anna vaaleissa tukea niille ehdokkaille, jotka eivät "ymmärrä" yritysten etuja, valtiot suostuvat sopimaan yritysten kanssa veroista  jne. Päättäjien on mahdotonta myöntää oman päätösvaltansa rajoja.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »