web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kreikan rahoitus

Uutiset kertovat Kreikan tilanteesta neuvottelujen katkettua. Krikkalaiset nostavat käteistä. Pankkien varat ovat loppumassa. Mistä apua?

Uutisissa kerrotaan, että Euroopan keskuspankki tulee mahdollisesti pankkien avuksi hätälainoituksella. Sen kautta pankit saisivat toiminta-aikaa. Tavallisten kreikkalaisten kannalta tilanne ei ole kaikille sama. Niillä, joilla on rahaa. voivat nostaa käteistä. Varattomat ja pienen palkan, eläkkeen tai sosiaalitukien varassa elävillä ei tätä mahdollisuutta ole.

Kreikkalaisten on helppo osoittaa syyttävä sormi euromaita kohtaan. Samalla voidaan unohtaa omien poliitikkojen toiminta vuosikymmenien aikana: veronkanto on ollut heikkoa, edut on mitoitettu ylisuuriksi ja korruptio on rehottanut. Maa on elänyt velkarahalla eikä taloustilanne ole sinänsä uusi.

Vilkkailla matkailusaarrilla toimivilla yrityksillä ja työntekijöillä ei ole samanlaista hätää kuin monilla työttömillä ja yheiskunnan tukien varassa elävillä. Harmaa talous kukoistaa, majoitusmaksuja otetaan suoraan taskuun, kuitteja kirjoitetaan paperille ilman kassakoneeseen lyömistä jne. Laivojen omistajilla on etuoikeus olla mahdamatta kunnon veroja. Näihin ei ole ollut halua puuttua.

Vaikka Kreikka jäisi eurojärjestelmään, se ei pääse kovin nopeasti jaloilleen. Tarvitaan lisää tukea. Toivottavasti kansalaisillemme selvitetään tilanteen jollakin tavalla ratkettua selväsanaisesti siitä, millaiset vastuut maallemmekin lankeavat, kun Kreikan lainoja joudutaan joka tapauksessa leikkaamaan ja lisää tukea antamaan. Jos Kreikka joutuu jättämään euron, lainanmaksutilanne ei siitä ainakaan helpotu. Devalvaatio olisi edessä. Hyviä vaihtoehtoja ei taida olla näkyvissä.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »