web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Alueellistamisen hyödyt

Eilen uutisoitiin siitä, että sos.-ja terveysministeri Hanna Mäntylä asettaa uuden ryhmän pohtimaan Fimean alueellistamista. Se päätettiin siirtää Kuopioon, mutta siirto ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Osa henkilökunnasta on Helsingissä eikä halua muuttaa Kuopioon. Mikä edessä?

Valtion virastoja ja laitoksia on siirretty eri puolille maata. Erityisesti kesustapuolue on ajanut alueellistamista. Kaikki ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista. Osa ammattilaisista ei halua muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle. Syitä on varmaan monia: perheen tarpeet, lasten koulupaikat ja kaveripiiri, puolison vaikeudet saada työtä uudelta paikkakunnalta, asuntoasiat jne. Seurauksena on se, että siirretyn viraston tai laitoksen toiminta kärsii. Jos ammattilaisia irtisanottaisiin, tilalle ei kaikissa tapauksissa saada yhtä pätevää henkilöstöä. Esimerkiksi Fimean osalta on kyse korkeatasoisesta ammattitaidosta ja lääkealan turvallisuudesta. Hätiköidyt johtopäätökset eivät kuulu asiaan.

Ennen alueellistamispäätöksiä toivoisi päättäjien selvityttävän riittävän hyvin asiaan liittyvät erilaiset näkökohdat, jotta ongelmiin ei havahduttaisi vasta toimeenpanovaiheessa. Kustannuksiahan tulee siirtovaiheessa joka tapauksessa kaikille osapuolille. Toki siirtopaikkakunnat saavat uusia verotuloja. Säästöt voivat jäädä nimellisiksi. Henkilökunta matkustaa kokouksiin Helsinkiin ja matkakulut kasvavat, vaikka sähköiset yhteydet osittain vähentävätkin matkustamista. Vielä tärkeämpää on turvata toiminnan taso. Muuton mennään helposti ojasta allikkoon.

Vaalien jälkeenkin kuului vaatimuksia alueellistamisesta. Poliittiset painotukset eivät saisi olla etusijalla, kun asioita harkitaan. Pelissä on paljon muutakin kuin pelkkä muodollinen viraston tai laitoksen siirto.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »