web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Yhdenvertaisuus terveydenhuollossa

Vuosia valmitelu sote-uudistus odottaa valmistumistaan. Perheministeri Juha Rehula on luvannut esityksen kahden vuoden sisällä eli omana pätkäministeriaikanaan. Saavatko potilaat uudistuksen jälkeen nykyistä parempia palveluja ja yhdenvertaisesti eri puolilla maata?

Kansalaisen näkökulmasta valmistelu on keskittynyt hallintoon. Valmistelussa on törmätty perustuslaillisiin ongelmiin, vaikka niiden olisi luullut tulevan otetuiksi huomioon valmistelun kuluessa. Ministeriöillä on omaa asiantuntemusta ja yliopistojen valtiosääntöasiantuntijat ovat muutenkin käytettävissä.

Uudistuksen toteutus vie aikaa päätösten jälkeen. Hallituksen suunnittelemat sosiaali- ja terveydenhuollon säästöt eivät toteudu pelkällä hallintouudistuksella. Tarvitaan nimenomaan toimintatapojen uudistamista, johtamisen kehittämistä, vahvaa osaamista jne. Nyt on uhkana, että vuosia jatkunut uudistustyö on hidastanut todellista kehittämistoimintaa. Monet kunnat ovat viivästyksiin kyllästyneinä ulkoistaneet perusterveydenhuollon toimintojaan yksityisten hoidettavaksi.

Tälläkin hetkellä kansalaiset ovat eriarvoisessa asemassa palvelujen saatavuuden ja laadun suhteen. Esimerkiksi syöpäpotilaiden hoito voi vaihdella sen mukaan, onko ao. keskussairaalassa vakinaisesti syöpälääkäreitä. Ulkomaalaiset, puutteellisesti suomea osaavat lääkärit eivät aina ymmärrä potilasta ja potilas lääkäriä. Hoito ei silloin palvele tarkoitustaan. Olen itsekin kuullut tällaisista vähemmän mairittelevia esimerkkejä.

Muistamme, että 1990-luvulla vähennettiin sairaansijoja. NYt erikoistuva lääkäri Mika Rautanen ja psykiatrian professori Jyrki Korkeila kiinnittävät Lääkärilehdessä nro 21/22.5.2015 huomiota siihen, että psykiatrian sairaansijojen alasajo horjuttaa hoidon laatua. Osastohoitoon on aikaisempaa vaikeampaa päästä. Avohoidossa ja osastohoidossa hoidetaan entistä monimutkaisempia potilastapauksia. He kiinnittävät huomiota siihen, että avohoito tarvitsee tuekseen nykyistä laadukkaampaa sairaalahoitoa.

Psykiatria ei helposti saa mediassa yhtä paljon huomiota kuin esimerkiksi sydänsairauksien hoito. Sairaat eivät itse pysty pitämään puoliaan eivätkä omaisetkaan eri syistä nouse barrikadeille. Asiantuntijat varmaan yrittävät puhua hoidon puolesta.

Toivottavasti sote-uudistuksessa aletaan organisaatiohimmeleiden ohella puhua palvelua tarvitsevien asemasta ja mahdollisimman tasapuolisesta oikeudesta palveluihin. Pelkkä hallintouudistus ei kehitä toimintaa. Samalla on tietenkin otettava huomioon se, ettei maamme maantieteellisestä luonteesta johtuen kaikkia palveluja pystytä tulevaisuudessakaan tuottamaan samalla tavalla lähellä potilaita. Osa hoidoista tuotetaan niihin erikoistuneissa paikoissa. Tärkeää on kuitenkin se, että ihmiset voivat kokea saavansa mahdollisimman hyvää hoitoa asuinpaikasta riippumatta.


Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »