web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Olemme kaikki samalla viivalla, vai olemmeko?

Viime aikoina olemme saaneet kuulla kyllästymiseen asti puhetta siitä, miten kaikkien kansalaisten on osallistuttava maamme taloustalkoisiin. Hallituksen kaavailemat leikkaukset koskevat kuitenkin juuri heikoimmassa asemassa olevia. Miten parhaiten ansaitsevat osallistuvat talkoisiin? Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään isotuloisten osallistumisesta talkoisiin.

Säästöistä puhuttaessa on tietenkin selvää, ettei säästöjä voida kohdistaa niihin, jotka eivät saa yhteiskunnan tukia. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Näissäkin menoissa on säästömahdollisuuksia. Ajateltakoon esimerkiksi asuntolainojen korkovähennyksen asteittaista karsimista. Voi hyvin asettaa kyseenalaiseksi sen, miksi miljoonia maksavan asunnon ostaja tarvitsee korkovähennystä. Maataloustuet menevät myös niille, joilla on sattojen miljoonien omaisuus ja tulot. Toki EU on nimellisenä maksajana. Kuitenkin Suomi on nettomaksaja EU:ssa, joten nuokin tuet maksetaan omilla vero- ja lainarahoillamme. Suomi ei ole tässä asiassa yksin, muu Eurooppa varsinkin Ranska hyödyntää tuet tehokkaasti. On luultavaa, ettei tähän tukiviidakkoon tule lähivuosinakaan muutosta.

Nyt kun puhutaan talkoista, vedotaan hyväosaisten hyväntahtoisuuteen lahjoittajina. Samalla putkahtaa median kautta esille tapauksia, että johdolle halutaan nostaa palkkioita. Se ei osoita kovinkaan hyvää tilannetajua. Päättäjien ja johtajien on näytettävä esimerkkiä omassa toiminnassaan. Vaikka peruspalkasta joku antaisikin prosenttisosuuden, tulos- ja vastaavat palkkiot voivat kompensoida nimelliset palkanalennukset.

Kaikkien kannalta verotus on yksi keskeinen keino tasata tuloeroja. Silloin suuria pääomatuloja voitaisiin verottaa nykyistä enemmän. Palkka- ja pääomatulot ovat ihan eri kastissa. Sen ovat havainneet ne, joilla on mahdollisuus muuttaa ansiotuloja pääomatuloiksi.

On aika selvää, ettei valtio voi velkaantua nykyiseen tahtiin kovinkaan kauan. Muutoin olemme todellisissa vaikeuksissa. Siinä mielessä talkoot ovat yhteiset. Kuten vaalitaistossa puolueet lupasivat, kaikkien vähävaraisimmat on säästettävä leikkauksilta. Sen pitäisi olla ohjenuorana myös tällä hetkellä. Lääkekulujen, assumistuen ym leikkaukset koskettavat eniten juuri näitä kansalaisryhmiä.


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »