web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kreikka on koko ajan EU:n agendalla

Saamme lukea päivittäin siitä, miten EU, euromaat jne neuvottelevat Kreikan kanssa maan lainaohjelmasta ja lainaehdoista. Maan hallitus on vaalilupaauksineen puun ja kuoren välissä. Toisaalta se haluaa lisää lainaa selvitäkseen velvoitteistaan ja toisaalta se ei halua sitoutua velkojien vaatimuksiin. Onko Kreikalla mahdollisuus selviytyä?

Kaikille osapuolille lienee päivänselvää, ettei Kreikka pysty eikä halua koskaan maksaa takaisin kaikkia velkojaan. Velkapotti on liian suuri. Kreikan kulttuuri korruptioineen ja harmaine talouksineen ei hevillä muutu, koska taloudelliset ja poliittiset rakenteet ovat niin syvälle juurtuneet tällaiseen talouteen. Lienee selvää, että esimerkiksi maaamme kaltaisella verojen kantamisella Kreikan tilanne näyttäytyisi aivan toisenlaiselta. Alvonlisäveroa ja tuloveroa perittäisiin eikä verojen maksua jätettäisi eräällä tavalla kansalaisten omaan harkintaan. Luulisi, ettei verojärjestelmää ole vaikea pystyttää, jos halua siihen olisi. Esteeksi muodostuu se, että liian moni päättäjä ja taloudellisen vallan pitäjä joutuisi itse veronmaksajaksi. Kukapa heistä sellaista haluaa pitkän nautintaoikeuskauden jälkeen.

Nyt lomasesonkina jokainen turisti huomaa harmaan talouden laajuuden. Takseilla mittarit ovat piilossa. Ravintoloissa annetaan käsin kirjoitetut kuitit. Asuntojen vuokraajat ottavat rahat suoraan taskuun, majoitusilmoituksia ei täytetä eikä kuiteista puhuta.

Eniten tilanteeesta kärvivät pienituloiset, joilta on leikattu palkkoja ja eläkkeitä, ja työttömät sekä ihmiset, joilla ei ole varaa terveydenhuoltoon.

Itse olen kuten suuri osa kansalaisista asiassa median tietojen ja omien vuosittaisten kokemusten varassa. Turistille tilanne toki näyttäytyy erilaisena kuin mitä se todellisuudessa on. Näyttää vahvasti siltä, että Kreikan pitäminen eurossa on enemmän kuin poliittinen itsetarkoitus. Päättäjät eivät halua tunnustaa virhettä ottaa Kreikka rahaliittoon. Siitä kaikki osapuolet maksavat vielä pitkään kovan hinnan. Varautukaamme, että tappioita tulee meillekin.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »