web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Palveluyhteiskunta

Viime viikko Berliinissä ositti jälleen kerran, mitä on saada palvelua kahviloissa ja ravintoloissa. Ei tarvitse mennä tiskille maksamaan ja ottaa ruokaa tai muuta mukaan. Miksi me suostumme itsepalveluun?

Me olemme tottuneet siihen, että palvelemme itse itseämme, jos emme satu menemään syömään niin sanottuun parempaan ravintolaan. Kahviloissa itsepalvelu on pääsääntö. Kaiken kukkuraksi viemme astiat erillisiin hyllyihin, joista henkilökunta vie ne tiskattaviksi. Teemme kiltistyi ohjeiden mukaan: emme jätä astiota pöytiin.

Samalla maksamme esimerkiksi Berliiniin verrattuna kovan hinnan ruoasta ja varsinkin juomista. Kiitos tästä lankeaa osittain alv:lle mutta myös alkoholijuomien osalta alkoholiverolle. Siinä, missä maassamme maksamme viinilasista noin 12 euroa, samalla hinnalla saamme Berliinissä neljä lasia viiniä. Olen kuullut muutaman kerran ulkomaisilta tutuilta, että he ovat luulleet joutuneensa maksamaan useamman henkilön juomat.

Toki hintatasoon vaikuttavat monet muutkin tekijät. Matkailijoiden näkökulmasta varsinkin juomien hinnoittelu näyttää liian korkealta. Muutaman euron hintaiseen olueeseen tottuneelle on vaikea selittää, miksi hänen pitäisi maksaa jopa kymmenen euroa oluesta.

Itsepalvelulla takaamme sen, että henkilökunta on minimissä ja että teemme itse sen, mistä saamme muualla asiakkaina nauttia. Ravintolat ovat nyt taantuman aikana todellisissa vaikeuksissa. Monet ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Kuitenkin ala voisi työllistää huomattavan paljon ihmisiä, jos valtiovalta haluaisi auttaa sitä veropolitiikalla. Taitaa olla turha odottaa porkkanoita tälle alalle.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »