web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Uudenlaiset hallitusneuvottelut

Juha Sipilä näyttää hoitavan hallitusneuvottelut tavalla, johon emme ole tottuneet. Toiminnassa näyttäytyy yritysjohtajuus näin ulkopuolelta seurattuna. Mikä lienee erilaista?

Yrityksen toiminta on monella tavalla erilaista kuin maan hallituksen johtaminen. Yrityksessa hallitus määrittelee strategian ja operatiivinen johto panee sen täytäntöön. Yrityksellä on menestyäkseen kohtuullisen selkeä visio ja strategiset tavoitteet. Julkisella yhteisöllä politiikka tuo oman värinsä, samoin toiminnan luonne. Kunta ja valtio eivät voi vaihtaa "asiakkaitaan" ja keskittyä yrityksen tavoin hoitamaan vain niin sanottuja kannattavia asiakkaita, vaan julkisen vallan on huolehdittava nimenomaan niistä kansalaisryhmistä, joilla meneee heikoiten ja jotka ovat yhteisen turvaverkon varassa.

Toiminnan luonteen eroista riippumatta toimintaa voidaan ohjata ja johtaa aikaisempaa suunnitelmallisemmin. Toiminnan kohteista ei ole pulaa. Paljon vaikeampi onkin keskittyä ydintoimintoihin ja määritellä se, mihin asioihin ei käytetä joko lainkaan voimavaroja tai ainakin jätetään vähemmälle.

Putkimainen ajattelu ja toiminta ministeriöiden kesken johtaa helposti oman edun suojeluun kokonaisuuden kustannuksella. Ministerin on vaikea säästää enemmän omalta hallinnonalaltaan suhteessa johonkin toiseen hallinnonalaan, vaikka se olisi kokonaisuuden kannalta tarpeen ja jopa välttämätöntä. Tarvitaan kokonaisuuden hallintaa. Toivottavasti Sipilän hallitus osaa ja pystyy murtamaan sisäisiä siiloja.

Iso haaste on johtamisen muuttaminen koko julkissektorissa. Ihmisillä on paljon voimavaroja, joita ei nyt käytetä tehokkaasti. Pahimmillaan esimiehet ja johtajat ovat kehityksen jarruina ja jopa suoranaisina esteinä. Johtaminen ei tietenkään muutu valtakunnallisilla käskyillä tai ohjeilla. Tarvitaan muutosta ajattelutavoissa. Tarvitaan innostuneita esimiehiä ja kannustavia johtajia. Johtamisella saadaan ihmeitä aikaan. Niitä ihmeitä tarvitaan monella sektorilla, ei vähiten terveydenhuollossa.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »