web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Digitalisaatio sote-uudistuksessa

Sotea rakennettaessa päähuomio on kiinnittynyt hallintorakenteeseen. Palvelujen käyttäjistä, potilaista on puhuttu sillä tasolla, että tavoitteena on taata heille tasavertaiset palvelut ja parantaa palvelutuotannon integraatiota. Muuten potilasnäkökulma on jäänyt jokseenkin vähäiseksi. Digitalisaation mahdollisuuksista ei ole ainakaan julkisuudessa juuri keskusteltu.

Tervsyskeskusasiakkaat ovat tottuneet siihen, että ajanvaraus tapahtuu soittamalla. Numero on ainakin suurimmilla paikkaunnilla yleensä varattu. Terveyskeskuksesta soitetaan takaisin. Nettiajanvaraus ei liene juurikaan käytössä. Yksityissektorilla on toisin. Ajan voi varata yleisesti netissä. Tämä tilanne johtuu osittain siitä, että yksityissektori lisää tarjontaa kysynnän mukaan eikä samalla tavalla muodostu pitkiä jonoja. Kun on kysyntää, on varmaa tuloa. Julkisella sektorilla on päin vastoin: mitä paremmin tarpeet tyydytetään sitä enemmän kulut lisääntyvät, tulot eivät kasva yksityissektorin tavoin.

Julkisen sektorinkin on huolehdittava digitalisaation luomista mahdollisuuksista nykyistä paremmin. Se mahdollistaa myös henkilöstölle keskittymisen vaativiin tehtäviin pelkkien rutiinien sijaan, enenmmän aikaa vuorovaikutukseen potilaiden kanssa ja tuottavuuden nousun, ilman että se revitään henkilöstön selkänahasta.

Haaste ei ole vähäinen. Jotta siinä onnistutaan, tarvitaan muutosta johtamiseen, henkilöstön osallistamista ja aitoa halua uudistaa työprosesseja. Potilas ja asiakas on otettava kehittämisen keskiöön aktiivisena toimijana.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »