web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Vaalitappion analyysi

Vaalitappion kokeneet puolueet tekevät eri tavoin analyysia tappionsa syistä. Perinteisesti kootaan osaajien porukka, joka miettii ja analysoi. Lopuksi kirjoitetaan raportti. Mikä muuttuu?

Vaaleissa on aina kysymys siitä, kenelle kansalainen antaa sen ainoan merkittävän asian: yhden äänensä. Eri ihmisten ratkaisuun vaikuttavat mitä erilaisimmat tekijät. Joku perii puoluekannan äidinmaidostaan, joku ajattelee tekevänsä järkiratkaisun, joku äänestää tuttua ja luotettavaksi kokemaansa ehdokasta, joku vaihtaa usein ehdokasta ja puoluetta jne.

Perinteinen tapa analysoida voiton tai tappion syitä liittyy siihen, että puolueen sisäpiiri kuvittelee tietävänsä kokemuksensa ja osaamisensa pohjalta ne perimmäiset syyt. Tällöin asioita katsotaan ylhäältä tornista laspäin, kansalainen objektina. Kuitenkin kansalainen on vaaleissa subjekti, joka valitsee, kenelle äänensä antaa. Sen vuoksi kannattaisiko kysely aloittaakin sieltä eli kansalaisten keskuudesta? Mitä he ajattelevat puolueen sanomasta, puluejohdon esiintymisestä,ehdokkaiden moninaisuudesta, puolueen näkymisestä, harjoitetusta hallituspolitiikasta, näkymisestä mediassa ja muutoin, ihmisille tärkeimpien asioiden esillä pitämisestä jne? Tämän vaiheen jälkeen on aihetta koota tiedon ja ajatusten murusia johtopäätöksiä varten. Näissä kartoituksissa voi löytyä ituja myös uuden rakentamiseen.

Puheet siitä, että puolueen johto uudistaa puolueen, ovat nekin ylhäältä päin ohjattavaa toimintaa. Puolueet elävät ja kehittyvät sitä kautta, että ihmiset haluavat törmäyttää erilaisia ajatuksiaan yhdessä toimimalla. Yksimielisyys ei ole vain etu, se voi olla merkiki pysähtyneisyydestä. Kenenkään ei pidä kuvitella, että puolueen puheenjohtajalla tai muullakaan johdolla on viisastenkivi uudistamiseen. Se tapahtuu ihmisten kautta, heitä kuunnellen ja toimintaan innostaen.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »