web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Vähemmän kansanedustajia?

Pienennetään eduskuntaa eli vähennetään kansanedustajien määrää. Säästetään valtion varoja. Tehostetaan päätöksentekoa. Näillä ja muilla asioilla perustellaan silloin tällöin esille nousevaa kysymystä eduskunnan oikeasta koosta. Asia on monitahoinen. Tuskinpa kovinkaan pian näemme aikaa, jolloin edustajia olisi nykyistä vähemmän.

Pienentämisvaatimusten taustalla on monenlaisia toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Tavallinen kansalainen kiinnittää huomiota etenkin televisioitaviin eduskunnan kyselytunteihin ja muihin täysistuntoihin. Samalla jää huomaamatta, että varsinainen työ tehdään valiokunnissa. Kansanedustajat hoitavat myös monenlaisia kansalaisten asioita edustajatoimensa ohella. Iso osa on mukana kuntien päätöksenteossa.

Edustajien asiantuntemus ja edustavuus. Edustajat edustavat kansaa. On tärkeää, että kaikki edustajat eivät ole akateemisesti koulutettuja ja tule hyvin palkatuista töistä. Kokemus osoittaa, että moni aikanaan kansakoulun käynyt on sittemmin kohonnut todelliseksi valtiomieheksi. Nythän kaikilla edustajilla on parempi lähtötaso. Eduskunnassa tarvitaan myös ns maalaisjärkeä. Valmistelukoneisto pitää huolen siitä, että asiantuntemusta löytyy. Vastaavasti alueellinen edustavuus muuttuisi, kun väestömäärältään pienimmistä vaalipiireistä valittaisiin nykyistä vähemmän edustajia.

Kynnys kansanedustajaksi. Mediamaailmassa ehdokkailta vaaditaan tunnettuutta. Se maksaa. Monella pienituloisella ei ole mahdollisuutta massiiviseen mainontaan. Julkisuuden henkilöt ja pitkään edustajina toimineet ovat monella tavalla etulyöntiasemassa tulokkaisiin verrattuna. Mitä vähemmän on paikkoja, sitä vaikeampi vaaleissa on tulla valituksi.

Päätösten hyväksyttävyys. Kulloisenkin hallituksen ja eduskunnan toiminta saa hyväksyntää sen mukaisesti, miten oikeudenmukaisiksi ja muuten hyväksyttäviksi kansalaiset kokevat lainsäädännön ja päätökset. Toki oppositiolla ja medialla on tärkeä osuutensa tämän kuvan muodostamisessa. Edustajat joutuvat selittelemään kannattajilleen epäonnistuneiksi osoittautuneita päätöksiä. Esimerkiksi kelpaa vaikka muutaman vuoden takainen jätevesiasetus.

Olemassa olevan tilanteen muuttumattomuus, status quo. Kansanedustajien määrän vähentäminen edellyttäisi kansanedustajien omaa päätöstä ja perustuslain muuttamista. Kukapa haluaisi sahata omaa oksaansa! Siten tilanne jatkuu tällaisena hamaan tulevaisuuteen.

Säästöt. Luonnollisesti demokratia maksaa. Kuitenkaan kuvitelluilla sästöillä ei maan taloustilannetta pelasteta.

Pienentämisvaatimusta voi toki perustella kunkin tärkeänä pitämällä tavalla. Lopputulos on kuitenkin sama. Edustajien määrä pysyy ennallaan. Toivottavaa onkin, että uuteen eduskuntaan valitaan ihmisiä, jotka ajavat koko kansakunnan etua sekä ennakoivat ja näkevät päätöstensä vaikutukset kansalaisten arkeen.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »