web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Miksi rakennusurakoiden ja monien projektien hinnat karkaavat?

Saamme säännöllisesti lukea lehdistä siitä, miten esimerkiksi länsi-metron hinta on noussut suunnitellusta. Tämä ei ole uutta. Näin tapahtuu jatkuvasti. Amos Tversky ja Daniel Kahneman puhuvat suunnitteluharhasta. Asioita ennustetaan liian optimisesti. Tällä harhalla tarkoitetaan, että suunnitelmat ennusteet ovat epärealistisen lähellä parhaan tapauksen toteutumista ja että ennustettavuutta voitaisiin parantaa tutkimalla tietoja samankaltaisista tapauksista.

Daniel Kahneman antaa kirjassaan Ajattelu oivallisen esimerkkitapauksen:
"Heinäkuussa 1977 ehdotetun, Edinburghiin ranennettavan Skotlannin parlamenttitalon kustannuksiksi arvioitiin 40 miljoonaa puntaa. Heinäkuussa 1999 rakennusbudjetti oli noussut 109 miljoonaan puntaan. Huhtikuussa 200 lainsäätäjät määräsivät 195 miljoonan punnan "katon kustannuksille". Marraskuussa 2001 he vaativat arvioita "lopullisista kustannuksista", jotka setettiin 241 miljoonaan puntaan. Tämä arvio nousi kaksi kertaa vuonna 2002 päätyen 294,6 miljoonaan puntaan. Se nousi vielä kolme kertaa vuonna 2003 saavuttaen kesäkuussa 375,8 miljoonaa puntaa. Rakennus valmistui viimein vuonna 2004 arviolta noin 431 miljoonan punnan kustannuksin."

Kahnemanin mukaan suunnittelijoiden ja päättäjien optimismi ei ole ainoa syy tällaisiin kustannusten ylityksiin. Urakoitsijat käärivät parhaat voitot, kun alkuperäisiä suunnitelmia laajennetaan. Tämähhän on aika yleistä. Tilaajalle tarjotaan montaa uutta "etua". Kaikki tämä tietenkin maksaa ja korottaa kustannuksia. Päättäjillä pitääkin olla kanttia selvityttää asiat mahdollisimman huolellisesti etukäteen ja pidättäytyä suunnitelmissa ilman turhia rönsyjen lisäämistä.

Kun kysytään, kenen vastuulla isot poikkeamat ja kustannusten lisäykset ovat, normaalit vastaukset koskevat yleistä kustannustason nousua, odottamattomia vaikeuksia ja vasta toteutusvaiheessa esille tulleita muutostarpeita. Poliittiset päättäjät sanovat kantavansa poliittisen vastuun. Se ei välttämättä tarrkoita mitään konkreettista. Yhtä vähän asiaa esitelleet korkeat virkamiehet joutuvat ylityksistä vastuuseen. Vastuuseen joutuvat kansalaiset, jotka joutuvat maksamaan pahimmillaan moninkertaiset kustannukset alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »