web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Vapaa liikkuvuus ja terrorismi

Pariisin terrori-iskut ovat isku sananvapaudelle ja osoitus ääriliikkeisiin kuuluvien. Samalla ne panevat miettimään kansalaisten vapaata liikkuuvuutta ja Schengen-alueen passittomuuden rajoja. Nyhän pääsemme Schengen-alueella joustavasti siirtymään maasta toiseen ilma passijonossa seisomista. Kaikki tämä ei kuitenkaan palvele vain tavallisia kansalaisia vaan hyödyntää monella tavalla ääriliikkeisiin kuuluvia ja rikollisia.

Viime vuosina olemme saaneet kuulla ja lukea erilaisten ääriryhmien liikehdinnästä. Passiton likkuminen helpottaa heidän toimintaansa, samalla kun matkustietojen käytössä viranomaisten kesken on ollut rajoituksia. Ilman kontrollia tällaisten ihmisten liikkumista on vaikea seurata. Euroopassa pääseen muutamassa tunnissa vaihtamaan nopeasti maasta toiseen. Myös esimerkiksi murtomiehet ja taskuvarkaat kiittävät tilannetta. He voivat tehdä viikonloppukeikkoja yhä uudelleen ja uudelleen. Kiinni jäädessään he voivat luottaa siihen, etä ehdonalainen vankeus tai sakot eivät estä "ammattitoimintaa". Varkauksista saamme kiittää etenkin Itä-Euroopan maita, jotka otettiin löysin perustein EU:n jäseniksi. Markkinointa kun piti avata nopeaan tahtii liike-elämälle.

Ulkomaiset rikollisryhmät ovat monesti kotimaisia luovempia. Esimerkkinä on vaikkapa ihmisten koti-osoitteiden hankkiminen laivalle menevien autojen rekisteritunnusten perusteella ja murtojen tekeminen matkojen aikana. Jokin aika sitten näytettiin eräästä maasta ovelaa menettelyä: murtosaalia vaihdettiin nopeasti. Murtautujille kelpasi lähinnä kulta, jonka he panivat välittömästi kulta rahaksi - tai vastaavaan lähetyskuoreen ja heti postilaatikkoon. Rahat tuli nopeasti tilille. Kiinni jäädessään heillä ei ollut varastettua tavaraa.

Luulisi, että maat harkitsisivat entistä enemmän toimenpiteitä, joilla puututaan esimerkiksi Irakiin ja Syyriaan sotimaan lähtevien maahan paluuoikeuteen, passin poistamiseen ja tarvittaessa kansalaisuuden pois ottamiseen. Se ei tietenkään vaikuta passittomalla alueella liikkumiseen. Jossakin vaiheessa passien tai muiden henkilöllisyystodistuksten palauttamista käyttöön jouduttaneen harkitsemaan, jos muita tehokkaita keinoja liikkumisen seurantaan ei ole käytössä. Itse en ole kokenut mitenkään vaikeaksi passin esittämistä. Nythän esimerkiksi lentokentälle on mentävä muutenkin ajoissa.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »