web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Luopumisen vaikeus

Poliitikot ja työmarkkinaneuvottelijat kohtaavat toistuvasti tilanteita, joissa johonkin etuun puuttuminen näyttäytyy tappiona, jota pyritään kaikin keinoin välttämään. Miksi näin?

Olemassa oleva tilanne näyttäytyy monesti eräänlaisena viitepisteenä, johon tavoitteita tai tuloksia verrataan. Esimerkiksi subjektiivinen päivähoito-oikeus on yksi tällainen asia. Moni poliitikko  kokee nykyisen oikeuden rajoittamisen tappiona monesta syystä. Sen sanotaan esimerkiksi puuttuvan tasa-arvoon tai heikentävän perheiden tilannetta.

Toinen alue, jossa tappio ja voitto ovat läsnä, ovat työmarkkinaneuvottelut. Ammattiliitot ja työnantajajärjestöt asettavat kukin tahollaan tavoitteita, joita ne pyrkivät neuvotteluissa saavuttamaan. Viitearvona voi olla status quo, nykyinen sopimus. Se voi olla myös jokin sopimustavoite, joka neuvotteluissa pyritään saavuttamaan. Jos tavoitetta ei täysin saavuteta, se koetaan helposti tappioksi. Näin tapahtuu siitä riippumatta, miten realistinen tavoite on alun perin ollut. Vasta tavoitteen ylittäminen näyttäytyy voittona. Neuvottelijat yrittävät yleensä enemmän saavuttaa tavoitteen ja samalla välttää epäonnistumista kuin ylittää asetetun tavoite.

Toisen osapuolen tavoitteen saavuttaminen merkitsee sitä, että toinen osapuoli on antanut periksi, myöntynyt toisen vaatimuksiin. Toisen voitto onkin toisen osapuolen kannalta tappio. Tappiot aiheuttavat ne kokeneelle osapuolelle tietenkin jonkinasteista tuskaa. Jos neuvotellaan useista asioista ja niin sanottua kakkua voidaan kasvattaa, on puolin ja toisin järkevää tehdä myönnytyksiä. Silloin neuvottelijat hakevat vastavuoroisuutta, omaan myönnytykseen haetaan jotakin myönnytystä toiselta osapuolelta.

Joskus jonkin itselle huonolta näyttävän vaihtoehdon torjuminen koetaan suurempana voittona kuin monta kertaa isomman tavoitteen saavuttaminen, jos se olisi edellyttänyt myönnytystä itselle tärkeässä asiassa.

Kun uutisoidaan, että työnantajajärjestö esitti huononnuksia sopimuksiin, tarkastellaan asiaa palkansaajan näkökannalta. Se, mikä on palkansaajille voitto, onkin työnantjapuolen kannalta tarkasteltuna myönnytys, tappio.

Neuvotteluja varten on tärkeää tiedostaa se, mihin asettaa oman viitepisteensä, jonka suhteen toimii neuvotteluissa. Saavutusta tarkastellaan voittona tai tappiona sen mukaan, miten se suhtautuu tuohon viitepisteeseen tai -arvoon.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »