web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kehitysyhteistyövarojen käyttö

Tänään Helsingin Sanomat kirjoitti Angolan presidentin tyttären sijoitustoiminnasta. Hän on aloittanut nurkanvaltauksen Portugalin suurimmassa teleyhtiössä. Jutussa ei kerrota tyttären varojen alkuperää.

Kehitysyhteistyö nousee aika ajoin esille, kun vaaditaan varojen nostamista aikanaan hyväksytylle tavoitetasolle 0,7 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta. Tuosta luvusta on tullut melkein maaginen käsite. Harvoin kysytään, mihin tuo luku oikein perustuu ja miten autettavien maiden tilanne paranisi, jos entistä useampi kehittynyt maa nostaisi määrärahojaan.

Kehitysyhteistyövarojen käyttöä valvotaan enemmänkin pistokokein kuin systemaattisesti. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että monen monia väärinkäytöksiä jää piiloon. Näin tapahtunee varsinkin silloin, kun varoja ohjataan asianomaisten maiden hallituksille. On aika selvää, että monissa kehitysmaissa korruptio rehottaa ja eliitti käyttää sumeilematta kansan hyväksi tarkoitettuja varoja omiin tarkoituksiinsa. Mistähän presidentin tyttären varatkin ovat lähtöisin? Mitenhän paljon esimerksi Afganistanissa on hukattu varoja?

Kehitysyhteistyöstä puhuminen on monella tavalla ongelmallista. Poliitikkojen ei sovi esittää kriittisiä mielipiteitä, jotta ei erottuisi massasta. Väärinkäytöstapauksia pidetään poikkeuksina, yksittäistapauksina. Korostetaan luottamusta. Samanaikaisesti kotimaassa leikataan esimerkiksi lapsilisistä.

Luullakseni lukuisten kansalaisjärjestöjen varaainkäyttö voi olla tehokkaampaa ja suoraan noiden maiden kansalaisten elämää aidosti auttavaa ilman hallinnon välistävetoa. Valtiot muuttavat hitaasti jos ollenkaan vakiintuneita tapojaan. Se mahdollistaa kehitysmaiden eliitille makoisat olot.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »