web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Lisää tuottavuutta atk-järjestelmillä

Seurasin aamulla tunnin verran HUS:n korvaklinikalla yhdenlaista tietojen kuljettamista ja käsittelyä. Hoitajia meni odotustilan ohitse tasaisena virtana potilasasiakirjat kädessä. Papereita siis edelleen siirretään paikasta toiseen, vaikka olisin kuvitellut asioiden hoituvan koneellisesti. Tuottavuus ei ole tälaisessa toiminnassa sellaista, kuin sen voisi ja pitäisi olla.

Vuosia on puhuttu tuottavuuden nostosta. Uudellamaalla on Apotti-hanke. Espoo ei ole siinä mukana. Julkisessa hallinnossa, sosiaali- ja terveydenhuollossa ja muissa toiminnoissa on valtavasti eri järjestelmiä, joita kunnat ja kuntayhtymät ovat luoneet omiin tarpeisiinsa. Koordinaatio on puuttunut, joten järjestelmien kesken ei pystytä vaihtamaan tietoa niin kuin olisi käytännössä tarve. Tästä aiheutuu valtavasti kuluja. Toiminta on hankalaa.

Vertailukohdaksi voi olla kansainvälisen yrityksen ja sen tietojärjestelmät. Asiaa tarrkemmin tuntematta uskallan olettaa, ettei mikään kymmenissäkin maissa toimiva yritys pysty kannattavaan liiketoimintaan, jos sillä on joka maassa ja toimipaikoissa erilainen järjestelmä, jonka tiedot eivät ole yhteensovitettavissa koko konsernin tietoihin.

Julkisen sektorin tilanteeseen on monia syitä. Mikään taho ei oikeasti kordinoi toimintaa. Kunnat ja kuntayhtymät hoitavat asian itsehallinnollisesti. Muutama yritys hallitsee markkinoita eikä niiden intressissä ole rakentaa avoimia rajapintoja järjestelmien kesken. Osaamistakin varmasti puuttuu.

Mikä avuksi? Luulisi, että maan hallitusta kiinnostaisi puuttua päättäväisesti tilanteeseen. Meillä ei ole varaa hukata ihmisten osaamista ja kallista työaikaa turhuuteen.  Myös kuntien ja kuntayhtymien on havahduttava yhteistyöhön. Itsenäinen toiminta tulee meille kaikille kalliiksi.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »