web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Verotuksen oikeudenmukaisuus - kestoaihe vaalikeskusteluissa

Verotus on asia, joka nousee esille jokaisessa eduskuntavaalikeskustelussa. Erityisesti ansiotulo-, yhteisö-,  pääomatulo-, perintö-, arvonlisä-, kiinteistö- ja perintäverotus saavat ehdokkaat liikkeelle. Vahvasti puhutaan verotuksen oikeudenmukaisuudesta ja sen tuloja tasaavasta vaikutuksesta. Nyt, kun suurituloisimpien verotiedot ovat mediassa esille, meillä riittää puhuttavaa. Lehdet lisäävät levikkejään.

Tavallinen palkansaaja maksaa kiltisti veronsa. Keinoja tulojen siirtämiseen matalamman verotuksen piiriin ei käytännössä ole. Jos tienaa enemmän, progressio huolehtii verokertymän kasvattamisesta. Vasta, kun omistaa, pääsee mahdollisisesti hyödyntämään erilaisia verojärjestelyjä. Yrityksen omistajana palkan sijasta voi mahdollisesti ottaa tuloja pääomatuloina, jolloin välttyy ansiotuloverotuksen progressiolta. On myös niitä omistajayrittäjiä, jotka maksavat veroa ilman järjestelyä.

Listaamattomien ja pörssiyhtiöiden omistajat pääsevät hyötymään verotuksessa. Kuitenkin pieniä osinkotuloja saava, jolla ei ole juurikaan omaisuutta, maksaa suhteellisesti paljon veroa osingoistaan.

Aikanaan eläkevakuutuksia myytiin sen varjolla, että vakuutusmaksut saattoi vähentää tuloverotuksessa, jolloin vakuutusmaksun maksuvuoden verotus pieneni mukavasti. Sittemmin verotusta on eri vaiheissa muutettu. Lisäksi nyt moni vapaaehtoista eläkettä maksanut nostaa eläkettä siten, että maksaa osasta eläkettä pääomaveroa ja osasta ansiotuloveroa. Todellisuudessa moni maksaa pääomaverona ylisuurta veroa, jos tulot ovat kaiken kaikkiaan pieniä.

Yhteiskunnallisessa keskusteelussa olemme saaneet tottua siihen, että eniten veroistaan puhuvat nimenomaan suurituloisimmat. Harvoin kuulee pienituloisten julkista valitusta. Ihmiset ymmärtävät, että veroilla kustannamme kaikkien käytettävissä olevat hyvinvointipalvelut ja huolehdimme tulonsiirroista muiden yhteiskunnan tärkeiden toimintojen ohella.

Raha ei tee rikkaitakaan onnelliseksi. Lohduttakoon tämä niitä, jotka tuntevat kateutta, joka on luonnollinen tunne. Tärkeintä on kuitenkin, että jokainen saisi kohtuullisen toimeentulon ja voisi toteuttaa elämässään hänelle tärkeitä asioita sekä samalla palvella omalla toiminnallaan yhteiskunnan muita jäseniä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »