web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Vanhustenhuollon laatu

Vanhuspalvelulaki saatettiin voimaan monivaiheisen valmistelun jälkeen. Lain toivottiin yhtenäistävän asioita ja tuovan parannusta vanhustenhuoltoon. Kaikki ei ole kuitenkaan niin kuin pitäisi olla.

Kuntien ohella yksityissektori tuottaa merkittävän osalta palveluista. Monet yritykset ja muut yhteisöt toimivat moitteettomasti, huolehtivat henkilöstöstä ja asiakkaistaan asianmukaisesti. Joukkoon mahtuu myös niitä, jotka tekevät puhtaasti bisnestä. Kaikesta halutaan kannattavuuden ja voittojen nimissä säästää. Henkilökunta joutuu toimimaan vastoin omia eettisiä periaatteitaan. Tietenkään kaikki kunnallisetkaan toimijat eivät ole esimerkillisiä.

Vaikka toimintaa valvotaan, se jää monissa tapauksissa ohueksi heikkojen henkilöstövoimavarojen takia. Tarkastavalla henkilöstöllä on liikaa töitä. Tulevaisuus ei lupaa juuri parempaa.

Omaisten rooli korostuu. Heisän on uskallettava puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin. Jos hoidettavalla ei ole omaisia, jotka käyvät hänen luonaan, tilanne on erilainen. Samoin henkilökunnalta vaaditaan rohkeutta ilmoittaa epäkohdista.

Kun vanhuusväestön määrä kasvaa ja samalla myös hoidon tarve lisääntyy, vaikka terveitä elinvuosia onkin keskimäärin aikaisempaa enemmän, ikäihmisten hoito joutuu koetukselle. Ihmisten antamaa hoitoa ei voida aidosti korvata koneilla ja automaatiolla. Tulevaisuudessa joudutaan kysymään, saadaanko alalle pätevää koulutettua henkilökuntaa ja miten huolehditaan myös henkilökunnan työkunnosta. Henkilöstön pitäisi olla tärkein voimavara myös käytännössä, ei vain strategiapapereissa ja julkisissa puheissa.

Ensi kevään eduskuntavaalikeskusteluissa kuulemme kauniita puheita siitä, miten päättäjät huolehtivat tasa-arvoisista sosiaali- ja terveyspalveluista koko maassa. Samanaikaisesti voimme havaita, miten Kataisen hallituksen yksi kärkihanke, sote-uudistus etenee kompuroisen puolueiden käsittelyssä. Päättäjiltä odotetaan konkreettisia tekoja.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »