web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Uskomukset voivat kahlita elämää

Meillä jokaisella on uskomuksia, joita olemme elämämme varrella omaksuneet. Emme aina tule testanneeksi niiden todenperäisyyttä. Uskomukset ovat meille tosia.

Kouluajoilta muistan hyvin, miten joku sanoi, ettei hänellä ole matikkapäätä ja joku toinen, ettei hän ole kielimiehiä (poikalyseossa). Tällaisilla ajatuksilla uskomukset monta kertaa toteutuivat: matikan kykyihinsä uskoneet menestyivät matikassa ja kieli-ihmiset kielissä ja päin vastoin. Uskomukset toteutuivat itseään ruokkivina ennusteina.

Sama toteutuu helposti eri testeissä. Ihminen alkaa tulosten perusteella uskoa, että jokin omianaisuus merkitsee sitä, ettei hän voi oppia joitakin asioita, koska testin mukaan hänellä ei olisi niiden vaatimaa lahjakkuutta. Tähän sisältyy harha siitä, ettei ihminen voisi harjoittelulla kehittää jotakin ominaisuuttaan.

Carol S. Dweck kertoo kirjassaan "Mindset The new psykology of success" käytännön esimerkein siitä, miten toisaalta mukautumaton ajattelu ja toisaalta kavun ajattelu toimivat ja ohjaavat käyttäytymistämme. Hän osoittaa käytännönläheisesti, miten voimme muuttaa ajatteluamme kasvun suuntaan ja sitä kautta menestyä aikaisempia paremmin elämämme eri tilanteissa. Maailma on täynnä esimerkkejä siitä, miten lukuisat ihimiset ovat saavuttaneet huikeita asioita uskomalla onnistumeen ja yrittämällä, tekemällä työtä sen eteen, vaikka lähtökohdat eivät ole aina olleet erinomaisia.

Ajattelun ajattelu ei ole helppoa, mutta se kannattaa. Ajattelu saa meidän toimimaan tai luopumaan jostakin, jota pidämme tärkeänä.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »