web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Päättäjien kokemus

Viime päivinä useat aikaisemmat kansanedustajat ovat tulleet esille mediassa ja ilmoittaneet asettuvansa kansanedustajaehdokkaiksi. He perustelevat asiaa muun muassa kokemuksen tarpeella päätöksenteossa.

Politiikka on muuttunut aikaisemmasta. Monet ovat hankkineet kannuksensa poliittisessa liikkeessä. Muu työelämän kokemus ja yleensäkin elämänkokemus ovat aika ohuita. Kun tähän lisätään vielä se, että ministerien avustajatkin ovat monesti aika nuoria, ei kokemus pääse "häiritsemään" päätöksentekoa, jos asian ilmaisee karkeasti.

Kokemuksen kapea-alaisuus näkyy monella tavalla päätöksenteossa. Tehdään hätäisiä päätöksiä. Vaikutuksia ei ole arvioitu kunnolla. Päätöksiä muutetaan. Lisäksi korjaukstoimenpiteistä tulee yllättävästi lisäkuluja, kuten nyt käy lapsivähennyksen toimeenpanossa. Järjestelmäkulut ovat 2,5 miljoonaa euroa.

Maamme poikkeaa monista Keski-Euroopan maista. Siellä näytetään arvostettavan kokemusta ja ehkä edellytetäänkin ennen vastuullisiin tehtäviin nousemista. Tietenkään se ei yksin ole tae laadukkaista päätöksistä.

Muistaakseni Oscar Wilde on sanonut, että kokemus on se, millä ihmiset nimittävät omia erehdyksiään. Tämä voi koskea yhtä hyvin nuoria kuin varttuneempia. Olennaista on se, miten ihminen suhtautuu virheisiin, joita kuitenkin sattuu jokaiselle ihan riittävästi, peitteleekö hän niitä vain myöntääkö avoimesti.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »