web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Tasa-arvo oikeuden edessä

Kansalaisilla on epätasa-arvoiset mahdollisuudet hakea tarvittaessa oikeuksiaan oikeudenkäyntiteitse. Pienituloiset saavat oikeutetusti maksuttomasti oikeusapua. Suurituloisilla on mahdollisuudet palkata kalliita asianajajia. Keskituloiset sen sijaan joutuvat harkitsemaan kymmenen kertaa, kannattaako turvautua oikeudenkäyntiin. Pahimmassa tapauksessa voi joutua maksamaan kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikulut omasta pussista.

Media välittää toistuvasti kuvaa oikeudenkäynneistä, joissa syytettyinä ovat esimerkiksi huume- ja väkivaltarikolliset. Heillä on apunaan maamme tunnetuimpia asianajajia. Me veronmaksajat huolehdimme tietenkin heidän kuluistaan. Rikollisillahan ei yleensä ole tähän omia varoja. Tällaiset rikolliset nauttivat muita kansalaisia paremmista eduista.

Surkuhupaisaa oli seurata Ruandan kansanmurhasta syytetyn miehen oikeudenkäyntiä. Siinä, missä Ruotsi vastaavanlaisessa tapauksessa jätti asian Ruandan hoidettavaksi, Suomi lähetti poliisin Afrikkaan tutkimaan asiaa ja oikeuskin kävi Afrikassa asian tiimoilta. Käsittelylle tuli hintaa kohtuuttomasti. Harvoinpa oman maan kansalaiset voisivat kuvitella saavansa tuollaista palvelua. Olisi kannattanut ottaa Ruotsista esimerkkiä.

Nyt oikeuslaitoksessa on käsittelyssä terrorismiepäily ja samanaikaisesti on vireillä toinen tutkintatapaus, jossa poliisi on taanut kiinni ihmisiä terrorismiepäilyistä. On mielenkiintoista seurata, aikooko lainsäätäjä puuttua asiaan esimerkiksi siten, että terroristeiksi todetuilta, kansalaisuuden täällä saaneilta voitaisiin tarvittaessa ottaa pois kansalaisuus ja karkottaa heidät maasta. Asiassa on tietenkin monenlaisia perusoikeuskysymyksiä. Kaikkea yhteiskunnassa ei kuitenkaan tarvitse sietää: terrorismi ei ole haluttua tuontitavaraa.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »